Linkovi

Američka vlada namjerava svim Amerikancima omogućiti brz pristup internetu


Američka vlada potrošit će više od sedam milijardi dolara kako bi svi Amerikanci imali pristup brzom internetu. Radi se o ogromnom infrastrukturnom projektu čiji je cilj da svi Amerikanci, uključujući i one koji žive u siromašnim urbanim i ruralnim područjima, mogu uporabiti prednosti koje donosi internet.

Neprofitna organizacija Byte Back iz Washingtona organizirala je tečaj rada na kompjutoru i pretraživanja interneta. Prije nego što su se upisali na tečaj, brojni odrasli polaznici nikada nisu dotaknuli kompjutor ili pretraživali internet. Shelia Melvin kaže da je otkrila vrijednost pristupa internetu:

"Prije nekih sedam godina vidjela sam ljude kako utipkavaju www, bla, bla, bla i pitala se zašto im je to potrebno. No kasnije sam uvidjela da se ništa ne može napraviti bez interneta. Jednostavno, to je sada sastavni dio života i ne mogu zamisliti sebe bez pristupa internetu."

Istraživanja pokazuju da svaki četvrti Amerikanac uopće nema pristup internetu. To znači da milijuni ne mogu poslati e-mail svom liječniku, podnijeti molbu za posao ili pak pohađati tečaj putem Interneta. Američki Kongres dao je rok Saveznom povjerenstvu za komunikacije da do 17. veljače 2010. godine pripremi plan za dovođenje brze internet veze do svih Amerikanaca. Predsjedatelj tog povjerenstva, Julius Genachowski, pojašnjava zašto je taj plan važan:

"Suočavamo se s velikim izazovima kao zemlja – zdravstvena skrb, obrazovanje, energije, javna sigurnost. Pristup brzom internetu sigurno neće donijeti rješenje za te izazove, ali može i mora igrati ključnu ulogu procesu njihovog rješavanja."

Brojni Amerikanci imaju pristup internetu na više načina, od kompjutora do mobitela. No, 25 posto građana, naročito oni u ruralnim i siromašnim područjima, često nemaju pristup elektronskoj kompjuterskoj mreži. Brojni polaznici tečaja organizacije Byte Back žive u siromašnim četvrtima Washingtona. Kelly Ellsworth je izvršna direktorica organizacije Byte Back:

"Ne možete odrediti cijenu tako da samo određeni ljudi mogu imati pristup internetu, jer onda odvajate čitave dijelove naše zemlje od participacije u svijetu."

Byte Back osigurava besplatne kompjutorske tečajeve, besplatni kompjutor i pristup internetu. Polaznici poput Shelie Melvin nadaju se da će imati priliku iskoristiti svoje novo-naučene vještine na popunjavanju molbi za posao putem interneta. No, prvo vlada mora pripremiti plan kako da iskoristi novac namijenjen proširenju pristupa internetu.

XS
SM
MD
LG