Linkovi

Avatar premašio zaradu od milijardu dolara, ali i kritiziran zbog pušenja na ekranu


Film Jamesa Camerona Avatar zaradio je diljem svijeta više od milijardu dolara u samo 17 dana prikazivanja, potukavši rekord u zaradi od jednog filma. Nikada nijedan film nije tako brzo dosegnuo prag od milijardu dolara, a predviđa se da bi mogao zaraditi i četiri milijarde dolara. Avatar - možda najskuplji film u povijesti koji je stajao između 300 i 500 milijuna dolara, sada je treći dugometražni film po zaradi, nakon Titanica, također Cameronova filma, i trećeg dijela Gospodara prstenova, Povratka kralja.

Istovremeno, Avatar je potaknuo i jednu kontroverzu: naime, jedna od glavnih junakinja filma, znanstvenica koju tumači američka glumica Sigourney Weaver, u mnogobrojnim je scenama prikazana s cigaretom u ruci. To je uzrokovalo žestoku reakciju Stantona Glantza, direktora Centra za istraživanje i naobrazbu o kontroli duhana sa Sveučilišta Kalifornije u San Francisku, koji već godinama promiče kampanju protiv prikazivanja scena pušenja u filmovima. Kao odgovor na film za kojeg je rekao da promiče pušenje, gospodin Glantz je najavio vlastitu informacijsku kampanju.

Redatelj filma James Cameron na njegove je reakcije samo rekao da lik znanstvenice koja puši nije stvoren s idejom da bude primjer drugima, te dodao da niti on sâm, a niti Avatar, ne podržava takvu ‘nečistu naviku.’

XS
SM
MD
LG