Linkovi

Previranja u Jemenu


Jemen je jedan od najstarijih civilizacijskih centara koji je bio u sastavu niza antičkih kraljevstava koja su kontrolirala unosniu trgovinu začinima i mirodijama. U sedmom stoljeću islamski kalifi počeli su širiti svoju kontrolu i Sjeverni Jemen došao je pod kontrolu više imama pretežito šijita. Taj dio bio je pod kontrolom Otomanske Turske do 1918. godine. Kasnije, revolucionarne snage podržane od egipatskog predsjednika Gamela Abdula Nassera 1962. godine zbacile su s vlasti tadašnjeg Imama Badra, a potom je formirana Arapska Republika Jemen.

Bivši Južni Jemen, poznat i kao Aden bio je pod kontrolom Britanije do sredine 19. stoljeća Aden je proglasio neovisnost 1967. i postao Narodna Demokratska Republika Jemen. Nešto kasnije, 1972. godine vlade dvije zemlje odobrile su ujedinjene do čega je došlo 1990. godine kada je proglašena Republika Jemen. Međutim, neprestano je dolazilo do sukoba unutar zemlje i 1994. godine izbio je građanski rat. Kako kaže dopisnik Glasa Amerike iz Kaira, Ed Yerenian, sukobi su sporadično izbijali i proteklih pet godina.

"Iranci pomažu pobunjenicima iz plemena Houti na sjeveru. Jemen je naglašeno plemensko društvo. Neka plemena sa sjevera, koja su u savezništvu sa Houtijima, prešli su u Saudijsku Arabiju. Saudijci su se počeli sukobljavati s pobunjenicima nakon što su oni napali graničnu postaju prije dva mjeseca i počeli su bombardirati položaje Houtija. O ovome sukobu izvještavaju samo Saudijci jer nitko ne može ući u tu zemlju bez vize. Jemenci, pak, nikome ne dopuštaju dolazak u pokrajinu Saada koja je centar Houtija. O ovom sukobu dobijamo samo informacije iz druge ruke premda je došlo do znatnog intenziviranja nasilja."

Ed Yerenian dodaje da je Washington vrlo zabrinut zbog al-Qaide te ne želi raspad Jemena. No, nastavlja on, al-Qaida ne igra znatniju ulogu u tekućim sukobima u toj zemlji.

"Više Jemenaca reklo mi je da vlada sjevernog Jemena koristi al-Qaidu kao izvor prihoda time što uvećava prijetnju i pokušava dobiti novac od susjeda koji su užasnuti al-Qaidom, od Saudijaca do drugih zaljevskih zemalja. Vjerujem da al-Qaida postaje aktivnija zbog puke činjenice da Jemen nema snažnu središnju vladu te zato što su brojni članovi al-Qaide pobjegli iz Pakistana i Afganistana zbog sukoba. Činjenica da Jemen tone u kaos omogućava djelovanje al-Qaide. Činjenica da je netko pokušao srušiti američki zrakoplov očito povećava razinu prijetnje."

Britanski novinar Ian Williams , dopisnik iz Ujedinjenih naroda u New Yorku, koji je nekoć radio u Jemenu, također vjeruje da je prijetnja od al-Qaide prenapuhana. On naglašava da je sukob s pobunjenicima Houtijima u svojoj prirodi plemenski.

"Ovo je pleme nekoć davalo emira Jemena. Oni su bili glavni, nešto poput sunita u Bagdadu. Njih vrijeđa da oni ne vode glavnu riječ te da ih je vlada u Saani zanemarila. Bilo je pokušaja da se nasilje pripiše al-Qaidi, ali mislim da je to neopravdano. Pokušaji saudijske i jemenske vlade da je ovo dio problema al-Qaide cinični su pokušaj da dobiju američku podršku, američku zračni silu i bespilotne letjelice u ono što je u prirodi plemenski sukob. Isto se događalo u Afganistanu kad su lokalni moćnici Amerikance upućivali da napadnu susjedno selo s kojim su se oni sukobili. Mislim da Saudijci i Jemenci koriste Irance kao sredstvo za dobivanje podrške Zapada. No postoji jako malo naznaka ozbiljnijeg iranskog uplitanja."

Unatoč tome, primjećuje bivši šef arapskog odjela Glasa Amerike Mohammed Ghuneim, američka podrška za sigurnost vladi u Saani i njenu borbu protiv al-Qaide iznosi više od 60 milijuna dolara.

"Vlada u Jemenu ne simpatizira s al-Qaidom jer ona predstavlja prijetnju samom režimu. Plemenski sustav u Jemenu daje al-Qaidi priliku da uporabi Jemen kao utočište. Al-Qaida općenito predstavlja prijetnju po vlasti ma gdje da postoji jer se zalaže za uspostavu kalifata, islamskog sustava koji niti jedna zemlja u regiji ne bi prihvatila. "

Ghuneim primjećuje da Saudijci igraju značajnu ulogu u oba dijela Jemena. U međuvremenu, Washington potiho podržava vladu u Saani. U posljednja dva tjedna vladine snage opremljena američkim oružjima izvele su dva velika napada na al-Qaidu na Arapskom poluotoku.

XS
SM
MD
LG