Linkovi

Hrvatsku čeka teška godina


Oštar pad gospodarske aktivnosti i porast nezaposlenosti glavne su značajke godine koju je Hrvatska ostavila za sobom - pad bruto društvenog proizvoda od 6 posto, rast broja nezaposlenih za dodatnih 50.000 osoba. Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koncem studenog 2009. bilo je prijavljeno ukupno 282.936 osoba koje su u potrazi za poslom. Promet na malo od siječnja do listopada 2009. pao je za 15,6 posto u odnosu na godinu ranije. Industrijska proizvodnja u prvih devet mjeseci 2009. pala je za 9,5 posto.

Gospodarska slika u 2009. bila bi vjerojatno još i gora da nema prihoda od turizma. Usprkos pesimističnim predviđanjima s početka godine Hrvatska je u 2009. imala blagi pad prihoda od turizma, i na Mediteranu je usprkos recesiji bila druga po uspješnosti, odmah iza Turske.

Godinu koja je za nama hrvatski će građani pamtiti po iznenadnom odlasku Ive Sanadera s premijerske dužnosti za što do danas nisu dobili objašnjenje, te po padu životnog standarda uz ostalo i zbog uvođenja kriznog poreza i povećanja stope PDV-a s 22 na 23 posto. Za tim je mjerama Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor posegnula suočivši se s praznom državnom blagajnom. Osvrćući se na prvih šest mjeseci svog mandata na čelu vlade premijerka Kosor je na izmaku 2009. izjavila:

KOSOR: "Za ministra financija i za mene to su dosta bile najteže odluke. Međutim svjesni da je to bio trenutak u kojem smo to naprosto morali učiniti“.

Osim s gospodarskom krizom, javnost se u drugoj polovici 2009. suočila s lancem korupcijskih afera koje se nižu nakon Sanaderova odlaska. Što Hrvatsku čeka u 2010? Već 10. siječnja dobit će novog predsjednika države koji će na toj dužnosti naslijediti Stjepana Mesića. Hrvatska bi prema najavama u ovoj godini trebala okončati i pristupne pregovore s Europskom unijom.

Međutim, na gospodarskom i socijalnom planu Hrvatsku čeka teška godina. Iako predstavnici vlade tvrde da je u 2009. kriza u Hrvatskoj dosegnula dno te da u 2010. predstoji početak blagog gospodarskog oporavka, premijerka Kosor u svojoj je božićnoj poruci istaknula da će godina koja je otpočela biti vrlo teška, možda čak i teža od prethodne.

Kao glavne ciljeve svoje vlade u 2010. najavila je bitku za očuvanje svakog radnog mjesta, skoro osnivanje Fonda za pomoć gospodarstvu kojem je zadaća pomoći tvrtkama koje su perspektivne, ali su zbog recesije zapale u poteškoće u poslovanju. Premijerka u 2010. optimistično najavljuje i konačan obračun s korupcijskom hobotnicom. U novogodišnjoj čestitci najavila je i nove ljude, ne preciziravši misli li na nove ljude u vladi tj. znači li to rekonstrukciju vlade.

Međutim, poslovna zajednica u Hrvatskoj u 2010. od vlade očekuje ozbiljniji zaokret u gospodarskoj politici od onog što premijerka najavljuje. Predsjednik uprave Pastor grupe Domagoj Milošević;

MILOŠEVIĆ: „Najveća briga prosječnog Hrvata, stvarna briga je da li će imati za šest mjeseci za svoje radno mjesto. Svaka čast premijerki na dosadašnjim promjenama, djelovanju i hrabrosti. Mislim da dolazi trenutak kad treba još više hrabrosti pokazati, ali u dubinskim reformama“.

Ma koliko se trudila uvjeriti da je njezina vlada zaštitila socijalno najosjetljivije skupine stanovništva i sindikati su vrlo sumnjičavi prema budućim potezima vlade. Predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimir Sever upozorava da je Kosoričina vlada za 2010. baš kao i Sanaderova prije godinu dana, donijela sasvim nerealan proračun.

SEVER:“Vladu u ovoj godini očekuje rebalans proračuna, jer ovakav sigurno neće zadovoljiti, čeka je bitka za svako radno mjesto što će ona morati potpomoći i ovim zajedničkim fondom vlade i poslovnih banaka“.

XS
SM
MD
LG