Linkovi

Bagdad nezadovoljan odlukom američkog suda koji je odbacio optužnicu protiv zaštitara iz firme Blackwater


Iračka je vlada 's žaljenjem' dočekala presudu američkog suda koji je odbacio optužnicu protiv pet uposlenika privatne zaštitarske firme Blackwater koji su bili optuženi za ubojstvo iračkih civila 2007. godine.

Glasnogovornik iračke vlade izjavio je da je tamošnja istraga utvrdila da su zaposlenici Blackwatera odgovorni za ubojstva te da će bagdad drugim sredstvima nastojati ishoditi kaznu za njih.

Zapovjednik američkih snaga u Iraku general Ray Odierno prokomentirao je jučerašnju presudu riječima da će ona možda rezultirati negativnim posljedicama po slične civilne zaštitarske firme koje djeluju u Iraku.

Podsjetimo, petorica pripadnika tvrtke Blackwater bili su optuženi u Sjedinjenim Državama za otvaranje vatre na civile na jednom raskršću u Bagdadu. U incidentu je bilo ubijeno 17 Iračana.

Međutim, savezni sud je jučer odbacio optužnicu jer su savezni istražitelji – prema mišljenju suca – prilikom istrage prekršili ustavna prava osumnjičenih.

Konkretno, tužiteljima su bile ustupljene izjave osumnjičenika iako su one dane tek nakon što je bilo obećano da se ti iskazi neće koristiti protiv njih na suđenju.

Nakon incidenta u Bagdadu tvrtki Blackwater oduzeti su poslovi u Iraku i ona je morala prestati poslovati s američkim Državnim tajništvom.

XS
SM
MD
LG