Linkovi

Smrt kralja popa i rođenje nove zvijezde obilježili rock i pop glazbu u 2009.


11. travnja 2009, četrdesetosmogodišnja Susan Boyle po prvi se puta pojavila u televizijskom program “Britain’s got talent”, i zaprepastila sve svojom izvedbom skladbe “I dreamed a dream”, iz brodvejskog mjuzikla “Les Miserables”.

Ova nezaposlena Škotlađanka - koja volontira u svojoj crkvi u mjestu Blackburn i živi sama sa svojom mačkom - preko noći je postala svjetska zvijezda. Njen uspjeh jedna je od četiri najznačajnija događa u 2009., vezanih za svijet pop i rock glazbe.

Prvi od onih manje pozitivnih događaja zbio se 8. veljače, kada je R&B zvijezda Rihanna otkazala svoj nastup na dodjeli Grammyija. Nedugo nakon toga pojavila su se izvješća da je ona žrtva obiteljskog nasilja a da je tuče njezin jednako popularni momak - pjevač Chris Brown.

Vrhunac ove priče došao je 22. lipnja, kada je Chris Brown priznao krivicu, te je uvjetno pušten na slobodu, a sud mu je zabranio da se Rihanni približava na manje od 45 metara. 23. studenog Rihanna je izdala novi album “Rated R”, dok je Chris Brown svoj treći album “Graffiti”, izdao samo dva tjedna kasnije. Rihannin album našao se na četvrtom mjestu top-lista, dok se Chris Brown morao zadovoljiti sedmim mjestom.

Svijet se 2009. oprostio od velikana pop glazbe, koji se uistinu može nazvati superzvijezdom. 25. lipnja u 50. godini, u Los Angelesu je od srčanog napada, u svom domu, umro Michael Jackson. 7. srpnja, oko milijardu ljudi diljem svijeta pratilo je pogreb Kralja popa.

Jacksonova je smrt proglašena ubojstvom koje je uslijedilo nakon što je pjevač uzeo kombinaciju različitih vrlo jakih lijekova. U žarištu istrage nalazi se osobni liječnik Michaela Jacksona, Conrad Murray, koji za sada još nije optužen za neko kazneno djelo.

13. rujna, na dodjeli godišnjih nagrada MTV-ja, country pjevačica Taylor Swift se tek počela zahvaljivati pred milijunskom publikom, kada je na pozornicu dotrčao raper Kanye West. Istrgnuo joj je nagradu iz ruke i počeo hvaliti Beyonce – koja je po njemu trebala dobiti nagradu. Ovaj ispad Kanye Westa izazvao je osude sa svih strana.

Čak ga je kritizirao i predsjednik Obama. Kanye West se brzo ispričao Taylor Swift, a potom je nestao sa glazbene scene. Taylor Swift je inače glazbenica sa najviše prodanih albuma u ovoj godini.

I dok se nove zvijezde – poput Lady Gaga i Adama Lamberta - bore za svoje mjesto na glazbenoj sceni u ovoj godini nas je godini napustilo nekoliko istaknutih umjetnika. Preminuo je Les Paul, innovator električne gitare. Nema više niti jazz pjevača Blossom Deariea, blues pjevačice Koko Taylor, jazz basista Wayman Tisdale-a, guitarista Ron Ashetona iz punk rock sastava The Stooges. Preminula je i Mary Travers iz folk tria Peter, Paul and Mary.

Od najnovijih zvijezda lansiranih 2009. godine izdvojimo Lady Gaga, koja plijeni zanimljivim video spotovima i izrazito plesnom glazbom.

Povezano

XS
SM
MD
LG