Linkovi

Četvrtina Amerikanaca identificiraju se kao evangelici


U Sjedinjenim Državama, evangelici su kršćani koji inzistiraju na doslovnom tumačenju Biblije. Neki američki evangelici su pripadnici tradicionalnih protestantskih denominacija, primjerice baptisti. Drugi pak pripadaju malim, neovisnim župama koje ne pripadaju velikim vjerskim zajednicama.

Mnogi američki evangelici članovi su takozvanih mega-crkava u kojima propovijedaju karizmatični svećenici s milijunskom tv-publikom. No bez obzira na njihovu brojnost, mnogi su evangelici uvjereni da je njihov vjerski pokret izgubio prvotnu svrhu.

Jeffrey MacDonald - novinar, teolog, i propovjednik – kaže da se neki evangelici previše miješaju u politiku, konkretnu u kontroverzna pitanja poput abortusa. Jeffrey MacDonald smatra das u ti, ‘politički evangelici’ izgubili dodir sa svojom duhovnošću.

Među evangelicima sve je više onih koji se pribojavaju da ih američka javnost počinje smatrati dvoličnjacima - pogotovo nakon skandala u kojima je otkriveno da su neki propovjednici i političari, poznati promicatelji kršćanskih vrlina, zapravo veliki grešnici.

Jeffrey MacDonald o tome piše u svojoj provokativnoj knjizi “Lopovi u hramu”. On kojoj tvrdi da američkim evangelicima crkva često više služi za psiho-terapiju ili čak za zabavu – umjesto da ukazuje na moralne izazove suvremenog doba.

Jeffrey MacDonald priznaje da je malo glamura i teatralnosti možda i potrebno da crkva dopre do ljudi. No, brine ga trošenje novca u mega-crkavama kao i naglasak na prikupljanju donacija.Sve to, kaže Jeffrey MacDonald, odvlači pažnju od dubokih, osobnih potreba vjernika.

XS
SM
MD
LG