Linkovi

Predsjednik Mesić iznio zamjerke na račun Milana Bandića


Državno izborno povjerenstvo jučer je potvrdilo da su prema konačnim izbornim rezultatima Ivo Josipović s 32,4 posto osvojenih glasova i Milan Bandić s 14,8 posto kandidati koji ulaze u drugi krug predsjedničke utrke. Predsjednik državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin:

HRVATIN: “I objavljujući ovaj rezultat to utvrđujemo i konačnim rezultatom i od sada počinju teći rokovi za eventualnim podnošenjem nekog prigovora koji bi neki od kandidata imao“. Na prvi krug predsjedničkih izbora prije dva dana odazvalo se 300.000 birača manji nego na prethodnim predsjedničkim izborima.

Dvojica kandidata koji su u nedjelju ušli u drugi krug osvojili su manje glasova od kandidata koji su ušli u drugi izborni krug pet godine ranije. Predsjednik Mesić prije pet godina ušao je u drugi krug s 1.100.000 osvojenih glasova, a Ivo Josipović prije dva dana sa 640.000 glasova. Jadranka Kosor prije pet godina ušla je u drugi izborni krug sa 452. 000 osvojenih glasova, a drugoplasirani Milan Bandić u prošlu nedjelju s 292.000 glasova.

Na koga sve u drugom krugu mogu računati Josipović i Bandić još je rano govoriti. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor još je u izbornoj noći izjavila da u drugom krugu HDZ nema kandidata kojeg bi preporučio svojim biračima. Bandića su međutim odmah nakon prvog izbornog kruga javno podržali splitski gradonačelnik Željko Kerum te predsjednički kandidat Boris Mikšić.

Podršku Ivi Josipoviću u drugom izbornom krugu već su najavili čelnici IDS-a i SDSS-a iako će tijela tih stranaka tek ovih dana o tome donijeti konačnu odluku. HNS još uvijek nije javno pozvao svoje birače kome da daju glas u drugom krugu iako se u Josipovićevom stožeru nadaju da će to biti upravo on.

U skladu s ranijom najavom da će u drugom krugu podržati jednog od predsjedničkih kandidata, ali da neće govoriti o imenima već o njihovim programima, predsjednik države Stjepan Mesić samo dan nakon izbora u intervjuu Hrvatskom radiju prilično jasno naznačio tko od dvojice kandidata uživa njegovu podršku. Evo što je rekao o programu kandidata Ive Josipovića:

MESIĆ:“Da će njegova politika biti proeuropska, da će se boriti za ispunjenje standarda i ispunjenje uvjeta da bi Hrvatska ušla u Eu da će se boriti za tolerantnu Hrvatsku u kojoj neće ideologije odlučuju o nečijoj poziciji u društvu“.

Govoreći o kampanji Josipovićeva protukandidatu Milana Bandiću Mesić je iznosio zamjerke. Najkrupnije su dvije:

MESIĆ: „Ovdje imamo sada slučaj da je netransparentno financiranje, ali budući da ja znam koliko košta izborna kampanja, postavlja se pitanje što može biti onda poslije ako bi došlo do pobjede“.

Druga bitna Mesićeva zamjerka odnosi se na Bandićev odnos prema susjednoj Bosni i Hercegovini:

MESIĆ: „Ovdje smo čuli i jednu izjavu koja kaže da može biti i treći entitet. Treći entitet. Treći entitet bi značio prestanak života Hrvata u BiH i to bi značilo podršku predsjedniku Republike Srpske.

A ocjenu prvog kruga predsjedničkih izbora jučer su iznijeli i predstavnici OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava. Voditelj OESS-ove ograničene misije za promatranje izbora Daan Everets jučer je u Zagrebu izjavio da je prvi krug hrvatskih predsjedničkih izbora, općenito uzevši, zadovoljio međunarodne standarde, ali još uvijek, ustvrdio je ima poteškoća koje treba riješiti:

EVERETS „Zakonski okvir treba poboljšati pogotovo kad je riječ o procesu predaje pritužbi i žalbi,a li i u pogledu financiranja kampanje te medijskog praćenja. Birački popisi su“, kazao je Everets „i dalje prenapuhani i potrebno ih je ažurirati.

Državno izborno povjerenstvo koje nadgleda zakonitost izbornog procesa trebalo bi biti stalno i profesionalno izborno tijelo. Predstavnik OESS-a, međutim, nije želio posebno komentirati pravo dijaspore uključujući i Hrvate u BiH da glasaju na hrvatskim izborima: „To je posebnost Hrvatske i tu nećemo davati nikakve preporuke. To je stvar hrvatske vlade, Sabora i građana“, kazao je Everets i najavio da će OESS nadgledati i drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG