Linkovi

Predsjednik Obama o pokušaju terorističkog napada: SAD čini sve kako bi zaštitio građane


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će Sjedinjene Države učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pronašle i kaznile odgovorne za neuspješni bombaški napad na američki putnički zrakoplov. To je bio prvi javni komentar predsjednika Obame, koji se nalazi na odmoru na Havajima, o incidentu u kojem je jedan 23-godišnji Nigerijac u petak pokušao detonirati eksploziv u zrakoplovu Northwest Airlinesa na letu od Amsterdama do Detroita.

Kako bi se spriječili eventualni budući napadi predsjednik je naložio preispitivanje sigurnosnih procedura te popisa ljudi za koje se vjeruje da bi mogli biti povezani s teroristima. Predsjednik Obama obećao je da će uporabiti sve elemente američke državne sile kako bi se „onemogućilo, razoružalo i porazilo ekstremiste u Afganistanu, Pakistanu, Jemenu, Somaliji i drugdje, koji bi htjeli napasti Sjedinjene Države“.

Odgovornost za spriječeni napad preuzela je skupina pod nazivom Al-Qaida na Arapskom poluotoku. U izjavi postavljenoj na Internetu navodi se da je napad trebao biti osveta za američku podršku u operacijama protiv te organizacije u Jemenu

XS
SM
MD
LG