Linkovi

Novi trendovi za čokoladu


Prema procjenama američke udruge proizvođača slatkiša, zdraviji sastojci i sparivanje čokolade s drugim okusima vodeći su trendovi za dolazeću godinu.

U Washingtonu, u ove blagdanske dane, kupci užurbano obilaze trgovine tragajući za pogodnim poklonima. Za Gerri Ratliff, kupovanje čokolade za blagdane obiteljska je tradicija: "Ne častimo se često gurmanskom čokoladom, ali za Božić, to je ono pravo, ono u čemu stvarno uživamo, ono što donosi nešto specijalno u svačiji poklon," kaže ona.

Nedavna anketiranja kupaca i prodavača pokazuju da kupci kojima je stalo do zdravije prehrane pokušavaju i čokoladu učiniti što zdravijim izborom.

Proizvođači, sa svoje strane, pokušavaju udovoljiti takvim željama, kako kaže Susan Smith, iz Nacionalne udruge proizvođača slatkiša: "Čokolada i kakao više nisu samo za slastice nego se sve više nalaze u raznim drugim vrstama jela, koja mogu biti i glavna jela ili predjela."

Na nedavnom strukovnom skupu u Washingtonu, predstavljena su neka od takvih jela. "Danas imamo ručak inspiriran kakaom i čokoladom ... počevši s biftekom mariniranim u kakau, soji i ružmarinu," objavila je jedna od sudionica skupa.

Profesionalna kuharica Carla Hall kaže da često spaja čokoladu s drugim sastojcima jela: "Možemo pripremiti obrok s jelima od čokolade u svim serviranjima, od predjela pa do dezerta. Mislim da je sparivanje čokolade s voćem, bobicama i povrćem mnogo zdraviji način prehrane."

Jedan od njezinih specijaliteta je tradicionalno meksikansko jelo, pileći mole. Ono spaja čistu čokoladu s lukom, češnjakom, rajčicama, piletinom i drugim sastojcima. "Evo, kad dodam mole, pogledajte kakva se krasna boja i konzistencija razvije u sosu. Možete ga koristiti kao umak preko piletine ili sve pomiješati slično gulašu," kaže Hall.

Hall kaže da prirodna gorkost čokolade, zajedno s njezinom jedinstvenom konzistencijom, čini jelo mnogo ukusnijim, daje dodatnu slojevitost čitavom okusu i aromi.

No, za mnoge Amerikance, čokolada je još uvijek slatkiš čak i kad je pomiješana s nečim slanim. U svojoj gurmanskoj trgovini čokoladom, Rob Kingsbury nudi impresivnu raznolikost slatkih i slanih čokoladnih proizvoda: "Ljudi stvarno vole slano-slatke kombinacije; to su nam sada bestselleri. Recimo, čokoladne kuglice prožete cimetom i ljutom papričicom čipotle."

Za one, međutim, kojima spajanje čokolade i piletine, ili čokolade i čipotle papričice ne predstavlja baš idealnu kombinaciju, još uvijek ostaje velik izbor staromodne, jednostavne čokolade - stručnjaci kažu da će ona u tom obliku još jako, jako dugo biti okosnica čitavog tržišta slatkiša.

XS
SM
MD
LG