Linkovi

Wall Street Journal: 'Oba hrvatska predsjednička kandidata su pro-zapadni političari, naklonjeni SAD'


Američki mediji agencijskim su vijestima popratili ishod jučerašnjeg prvog kruga izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

Newyorški dnevnik Wall Street Journal navodi Associated Press prema kojem se i Ivo Josipović i Milan Bandić smatraju pro-zapadnim političarima, naklonjenima Sjedinjenim Državama. Internet izdanje publikacije Business Week prognozira da bi Hrvatska ili 2011. ili 2012. – u svakom slučaju za mandata budućeg predsjednika – mogla ući u Europsku uniju. Glas Amerike navodi da je kandidat vladajućeg HDZ-a Andrija Hebrang dobio svega 12 posto glasova što se tumači nezadovoljstvom građana zbog loše ekonomije i korupcije.

U članku objavljenom u dnevniku Washington Post može se pročitati da kandidat Socijal-demokrata, pravnik Ivo Josipović, 'nije baš odveć karizmatični političar', dok list Pittsburgh Post-Gazette za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kaže da je 'živopisan'.

Washingtonski list – putem agencije Associated Press – piše da je ponekad teško razlučiti političke stavove Milana Bandića. 'S jedne strane, dopustio je nacionalističkom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu da pjeva na glavnom gradskom trgu. S druge strane, dopustio je i održavanje manifestacija homoseksualaca Gay Pride, što se nije sviđalo konzervativcima' – piše u Washington Postu.

'Bandić će u drugom krugu vjerojatno privući konzervativnije glasače, koji inače glasaju za HDZ, a jučer su ostali kod kuće' – kazao je Reutersu jedan zagrebački politički analitičar, čija se izjava može pročitati u listu New York Times. U prvom je krugu predsjedničkih izbora glasalo oko 44 posto hrvatskih glasača. Internet publikacija South European Times, kojoj je izdavač američko Ministarstvo obrane, navodi izjavu Vesne Pusić, kandidatkinje Hrvatske narodne stranke koja je rekla da su građani – svojom apstinencijom – političarima poručili: 'razočarani smo, ne trebamo vas, želimo korijenite promjene'.

XS
SM
MD
LG