Linkovi

Bijela kuća oštro osuđuje nasilje iranskih snaga sigurnosti protiv reformističkih građana


Jedan savjetnik iranskog oporbenog čelnika Mira Hosseina Mousavija potvrdio je da je Mousavijev nećak Ali Mousavi bio ubijen jučer tijekom sukoba između snaga sigurnosti i reformističkih prosvjednika.

U Washingtonu, glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost izjavio je da Bijela kuća oštro osuđuje 'nasilnu i nepravednu supresiju' iranskih građana. On je rekao da 'mnogo govori o nekoj vladi kada se ona boji aspiracija svog vlastitog naroda'.

Iranska policija je objavila da je pet osoba bilo ubijeno a 300 uhićeno tijekom jučerašnjih protuvladinih prosvjeda u Teheranu. Oporbeni websajtovi kažu da je policija otvorila vatru kad su se tisuće reformista okupile na ulicama glavnog grada prkoseći vladinim upozorenjima. Očevici opisuju nasilne sukobe prosvjednika i policije oboružane suzavcem i palicama, uz nadlijetanje policijskih helikoptera dok su prosvjednici uzvikivali 'Smrt diktatoru'.

Javlja se o sličnim sukobima i u središnjem dijelu Irana, u gradovima Isfahan i Najafabad.

Iranska vlada je stranim medijima zabranila izravno izvještavanje o prosvjedima, te je navode očevidaca teško neovisno provjeriti. Glas Amerike je primio nekoliko fotografija žrtava koje izgledaju kao da su ubijene iz vatrenog oružja.

XS
SM
MD
LG