Linkovi

Nigerijac osumnjičen za pokušaj detoniranja eksploziva u američkom zrakoplovu danas izlazi pred sud


" height=190 alt="One airline CEO says, "It is for us in our industry, a crisis. It really can't be called anything else."
" hspace=2 src="https://author.voanews.com/croatian/images/airplanes_tv_22july08_1901.jpg" width=190 align=right vspace=2 border=0>Nigerijac koji je optužen za pokušaj detoniranja eksplozivne naprave u jednom američkom putničkom zrakoplovu, na Božić, danas će biti izveden pred sud u saveznoj državi Michigan.

Jučer su vlasti premjestile Umara Farouka Abdulmutallaba iz bolnice – gdje su mu liječene opekotine trećeg stupnja – u savezni zatvor. 23-godišnji Nigerijac tvrdi da da su ga uvježbavali operativci al-Qaide u Jemenu.

On je, prema navodima, pokušao tekućinom iz injekcijske brizgalize upaliti prah koji je ljepljivom trakom bio pričvršćen uz njegove noge, neposredno pred početak spuštanja u Detroit zrakoplova na letu iz Amsterdama. Eksplozivna naprava nije eksplodirala nego se samo zapalila, izazvavši na njegovim nogama opekotine trećeg stupnja, a drugi putnici i osoblje zrakoplova su ga brzo onemogućili.

Osumnjičenikovo ime se nalazi u bazi američkih obavještajnih službi, ali ne i na popisu onih kojima je zabranjeno putovanje zrakoplovima. Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je CNN-u da 'nema nikakvih naznaka' da je ovaj pokušaj napada dio neke većeg terorističke zavjere.

U Nigeriji je naređeno provođenje pune istrage oko osumnjičenog Umara Farouka Abdulmutallaba. Jedan od fokusa istrage je pokušaj njegova oca da uzbuni nigerijske i američke vlasti oko aktivnosti svog sina, među kojima i njegove veze s ekstremistima al-Qaide. Otac, Umaru Mutallab, dobro je poznat nigerijski bankar kojega su, navodi se, jako zabrinuli radikalni stavovi koje je prihvatio njegov sin, koji je prije nekoliko mjeseci prekinuo veze s obitelji i nestao. Nakon što je gospodin Mutallab alarmirao američko veleposlanstvo u Nigeriji, ime njegovog sina je stavljeno na popis upozorenja na moguće terorističke aktivnosti, ali njegova viza nije bila opozvana.

XS
SM
MD
LG