Linkovi

Pokušaj terorističkog napada na američki putnički zrakoplov pobudio nove bojazni od al-Qaide


" height=190 alt="One airline CEO says, "It is for us in our industry, a crisis. It really can't be called anything else."
" hspace=2 src="https://author.voanews.com/croatian/images/airplanes_tv_22july08_1901.jpg" width=190 align=right vspace=2 border=0>Zračne luke diljem svijeta pooštravaju sigurnosne mjere za letove prema Sjedinjenim Državama nakon što je jedan Nigerijac – koji je, po vlastitom iskazu, povezan s al-Qaidom – pokušao upaliti eksplozivnu napravu na letu iz Amsterdama za Detroit.

Putnici s tog leta kažu da su čuli glasni prasak i vidjeli dim kada je 23-godišnji Umar Farouk Abdul Mutallab neuspješno pokušao detonirati eksploziv neposredno prije početka spuštanja zrakoplova nad Detroitom. Drugi putnici i osoblje zrakoplova odmah su sputali napadača, te je avion kompanije Northwest Airlines sigurno sletio sa svojih 278 putnika, premda su neki pretrpjeli lakše ozljede.

Američke vlasti su zatražile od avioprijevoznika da poduzmu dodatne sigurnosne mjere na svim letovima za Sjedinjene Države. Jedan dužnosnik Bijele kuće nazvao je incident 'pokušajem izvođenja terorističkog napada'. Predsjednik Obama pažljivo prati situaciju sa svog dopusta na Hawajima.

Dosad neviđen način unošenja eksploziva, kažu stručnjaci

Prema izvješćima, Mutallab je ljepljivom trakom pričvrstio prah za svoje noge, koji je pri detonaciji polio tekućinom iz injekcijske brizgalice. Američki kongresnik Peter King, član Odbora za domovinsku sigurnost, kaže da dužnosnici dosad još nisu vidjeli takvu eksplozivnu napravu. King je također rekao da je Mutallab povezan s al-Qaidom.

Kako kažu dužnosnici, Mutallab je pretrpio opekotine trećeg stupnja, a po slijetanju zrakoplova u Detroit odmah je bio pritvoren. Istražitelji ga saslušavaju.

Do sada, on je istražiteljima rekao da je obuku za napad, kao i opremu, dobio u Jemenu. Taj navod još nije potvrđen.

Kako je rečeno medijima, Mutallab je studirao strojarstvo na jednom britanskom sveučilištu, u Londonu. Tamošnja policija je potvrdila da se u gradu provode pretresi u vezi s Mutallabovim pokušajem napada.

Njegovo ime, kako su izjavili dužnosnici, nalazi se u bazi imena američkih obavještajnih službi, ali ne i na popisu osoba kojima je zabranjeno korištenje zračnog prijevoza.

Nizozemski dužnosnici kažu da je Umar Farouk Abdul Mutallab stigao u Amsterdam na letu iz Nigerije, te da je odmah presjedao na drugi let za Detroit.

U Nigeriji, Mutallabov otac izrazio zabrinutost zbog vjerskog ekstremizma sina

Nigerijska vlada objavila je pokretanje vlastite istrage oko pokušaja jednog svog državljana da detonira eksplozivnu napravu na međunarodnom letu za Detroit. U današnjem priopćenju nigerijskog ministarstva informiranja kaže se da su poduzete mjere za provjeru identiteta osumnjičenika i njegove motive, te se ističe da će nigerijske agencije sigurnosti u potpunosti surađivati s američkim vlastima.

U međuvremenu, istaknuti bivši nigerijski bankovni dužnosnik, koji kaže da je otac osumnjičenog Mutallaba, sastao se s dužnosnicima za sigurnost u glavnom gradu Abuji, kamo je sam doputovao sa sjevera Nigerije. On je rekao da je njegov sin studirao u Londonu, koji je je potom napustio da bi putovao. Jedan nigerijski list navodi da je otac izrazio zabrinutost zbog sinovljevih ekstremističkih vjerskih pogleda.

XS
SM
MD
LG