Linkovi

Papa Benedikt uputio svijetu poruku mira i nade


Papa Benedikt uputio je jutros javnosti svoju tradicionalnu božićnu poruku Urbi et Orbi. Sveti se otac, čini se, brzo oporavio od sinoćnjeg incidenta kada ga je jedna, izgleda, umno poremećena žena srušila na zemlju, na početku mise u Bazilici Svetog Petra.

Iz Rima se javila Sabina Castelfranco.

Upućujući svoju božićnu poruku na čak 65 jezika, papa Benedikt je svijetu za Božić poželio mir i radost: "Neka rođendan Princa mira podsjeti svijet gdje se nalazi izvor istinske sreće. Neka vam srca budu ispunjena nadom i radošću, zbog toga što se Spasitelj rodio za sve nas."

Papa je u svojoj božićnoj poruci govorio o posljedicama ovogodišnje svjetske financijske krize te ratovima i sukobima u Svetoj zemlji i u Africi. Pogotovo se osvrnuo na težak položaj – kako je rekao – 'malog kršćanskog stada' u Iraku. 'Iako kršćani u Iraku trpe nasilje i razne nepravde, oni su odlučni u namjeri da sudjeluju u izgradnji miroljubivog društva koje uvažava susjeda' – rekao je papa.

Papa je poruku Urbi et Orbi vjernicima uputio tek nekoliko sati nakon incidenta u Bazilici Svetog Petra. Tada ga je – neposredno pred početak mise - na zemlju srušila jedna žena iz publike, koja je preskočila ogradu i nasrnula na njega. 25-godišnja žena, koju Vatikan opisuje kao 'psihički nestabilnu osobu', pritvorena je i ispituje je vatikanska služba sigurnosti. Zanimljivo je da je ista osoba pokušala napasti papu i prošle godine, na početku ponoćke. U incidentu je ozlijeđen francuski kardinal Roger Etchgeray, koji je bio u blizini pape, i kojem je slomljena noga.

Inače, sinoćnja je misa počela dva sata prije ponoći, jer se time željelo olakšati prilično ispunjen božićni raspored 82-godišnjeg pape Benedikta, koji je inače prilično dobra zdravlja.

Sljedeće godine, papa planira posjetiti Maltu, Portugal i Britaniju.


XS
SM
MD
LG