Linkovi

2009. - dobra godina za ljubitelje tradicionalne američke glazbe


Iako se konačne brojke neće znati još nekoliko tjedana, očito je da je 2009.-a bila još jedna teška godina za glazbenu industriju. Pad prodaje koji je počeo još 2001. godine, nije se zaustavio. Međutim, nisu sve vijesti loše.

Da prodaja u glazbenoj industriji nije sjajna pokazuje i činjenica da je broj prodanih CD-ova do ovog prosinca pao za skoro 20 posto, a prodaja digitalno snimljenog materijala porasla je tek 10 posto, u usporedbi s prošlogodišnjih 28 posto. Međutim, u glazbi općenito, stvari nisu tako sumorne. 2009. je, naime, bila vrlo dobra godina za ljubitelje tradicionalne američke glazbe. Autohtona, roots glazba, dobila je svoju vlastitu kategoriju za nagradu Grammy, upravo pred godišnju dodjelu u siječnju. Među pet nominiranih glazbenih umjetnika je Wilco, čiji su CD istog naziva mnogi kritičari stavili na svoju listu najboljih u 2009.

Bob Dylan ove je godine objavio dva vrlo različita albuma. I kritičari i fanovi bili su pomalo zbunjeni njegovim Božićnim albumom, pitajući se da li ga je ovaj kantautor snimio s ozbiljnim namjerama. No, njegov album “Together Through Life” naišao je na dobar prijem. Taj album s prizvucima bluesa gotovo zvuči kao da je snimljen uživo, a pjesme na njemu obiluju humorom – kao ova naslovljena “My Wife’s Hometown.”

Protekle godine na glazbenu scenu vratila se Rosanne Cash. Iza njenog albuma “The List” krije se zanimljiva priča. Kad je, s 18 godina, počela skladati pjesme, njen otac Johnny Cash zabrinuo se da ona samo zna pjesme koje su se mogle čuti na radiju. Stoga joj je dao popis stotinu američkih pjesama koje je smatrao najvažnijima. Među njima su bile “Girl from the North Country,” “Sea of Heartbreak” i “500 Miles.”

Pjesmu “500 Miles” na svom prvom albumu 1962. snimio je i sastav Peter, Paul and Mary. Mary Travers, članica ovog slavnog folk benda, preminula je u rujnu od leukemije, u 72.-oj godini života.

Kantautorica Gretchen Peters počela je svirati gitaru sa sedam godina. Pjesme sastava Peter, Paul and Mary, poput “Where Have All the Flowers Gone,” bile su neke od prvih koje je naučila. Gretchen Peters kaže da ju nije privukao samo glas Mary Travers, već i izvrsne harmonije ovog sastava: "To je bila izvrsna poduka – uvijek sam pokušavala razlučiti tko što pjeva na albumu. Ponekad bi Mary pjevala i niže od Petera i Paula. To nisu jednostavna harmonije, ali ih je divno slušati."

U folk glazbi, 2009.-e nije sve bilo sumorno. Nove albume izdali su Lyle Lovett, Christ Smither i Caroline Herring. Ljubitelji folka imali su priliku još jednom vidjeti legendarnog 75-ogodišnjeg Leonarda Cohena. Do kraja ove godine, on će održati čak 190 nastupa širom svijeta, a taj broj će i dalje rasti. Trenutno se prodaju karte za njegove koncerte u ožujku 2010., u Francuskoj i Hrvatskoj. Sljedeće će godine Leonardu Cohenu biti dodijeljena posebna nagrada Grammy za životno djelo. A dvostruki album i DVD kojeg je Cohen izdao ove godine s koncerta u Londonu, “Live in London,” već se kod mnogih kritičara našao na top listi najboljih u 2009.

XS
SM
MD
LG