Linkovi

Vječno nasljeđe "Božićne priče" Charlesa Dickensa


Jedan od likova iz Dickensove Bozicne price – Ebeneezer Scrooge – često se vidi među bozicnim ukrasimaa na ulicama centralnog Londona.

Jim Carrey je dao glas u novom filmu Bozicna prica i kako sam kaze, vrlo je sretan sto je dobio priliku biti u Dickensovom klasiku.

"Inspirirao je milijune i milijune ljudi, cijelo nase drustvo, dio je naseg DNK. Nadahnuje nas duhovnom alkemijom – da budemo najbolji sto mozemo, da shvatimo da smo, kad ljubav imamo, bogati."

Colin Firth, koji je takodjer dao svoj glas, kaze da voli tu pricu o skrcu koji se uci velikodušnosti.

"Sjajna prica, mislim da je jedna od najdrazih svima."

Bob Hoskins kaže da je Charles Dickens oduvijek dio njegovog zivota.

"Kad naucite citati i pocnete citati klasike, jedan od prvih je Dickens, normalno, zar ne?"

I makar Dickensa nema vec vise od sto godina, postoji jedna ziva spona sa slavnim autorom, njegova pra-pra-praunuka – Lucinda Dickens Hawksley. Bozicna prica i njoj je vrlo draga...

"Jedna je od mojih najdrazih i nikad me ne prestaje ocaravati. Svakog Bozica je citam, citam je i djeci i uvijek sam fascinirana cinjenicom da se svidja i najmladjima. Zbilja je to jedna sjajna prica."

Lucinda Dickens Hawksley kaze da je Dickens vjerojatno iz srca pisao o blagdanima, ali da u njegovo vrijeme Bozic nije bio tako komercijaliziran kao danas.

Charles Dickens je istinski volio Bozic i svake bi godine vodio svoju djecu u trgovinu igracaka u Holbornu, nema je nazalost vise, i djeca bi sama odabrala ono sto su zeljela, nesto o cemu su vjerojatno tjednima prije toga sanjali. I to bi bilo sve, taj jedan dar od roditelja.

Na ulicama Londona i danas su pubovi u koje je zalazio Charles Dickens. O mnogima je i pisao u svojim knjigama. Fascinirao ga je jaz, kaze Lucinda Dickens Hawksley, izmedju bogatih i siromasnih.

Kad blagdanska sezona prodje i bozicna se svjetla ugase, a film Božićna priča prestane s prikazivanjem u kinima, ono sto u Londonu ostaje, sto se moze vidjeti i osjetiti, vjecno je nasljedje Charlesa Dickensa.

XS
SM
MD
LG