Linkovi

Predsjednik Obama pozdravlja senatsko usvajanje reforme zdravstvene zaštite kao povijesno


Predsjednik Obama pozdravio je jutrošnje senatsko usvajanje temeljite reforme novog sustava zdravstvene zaštite kojom će se zdravstveno osiguranje proširiti na oko 30 milijuna sada neosiguranih Amerikanaca, nazvavši to povijesnim događajem. Američki predsjednik je rekao da je to zakonska mjera "koja nas približava kraju gotovo stoljeća stare bitke za reformu američkog sustava zdravstvene zaštite"

U glasovanju rano jutros, senatori su se izjasnili uzduž stranačkih linija - 60 njih glasovalo je za reformu, a 39 protiv, dok su se republikanci jednoglasno protivili ovom zakonskom prijedlogu. Prije nego predsjednik potpiše ovaj zakonski prijedlog i time ga pretvori u zakon, Senat i Zastupnički dom moraju usuglasiti svoje verzije. Dvije verzije istog prijedloga razlikuju se u nekoliko ključnih točaka, što znači da bi postizanje kompromisa moglo potrajati.

Prema predloženom zakonu, kojim se zdravstveno osiguranje širi na 31 milijuna Amerikanaca koji ga sad nemaju, zabranjuje se osiguravajućim kompanijama da uskraćuju pravo na osiguranje zbog već postojeće bolesti. Predsjednik Obama i njegovi demokrati učinili su reformu zdravstvenog sustava svojim glavnim zakonodavnim prioritetom.

Republikanski čelnici tvrde da je zakonski prijedlog odveć skup i da praktički znači vladino preuzimanje zdravstvenog sektora.

Čelnik senatske većine Harry Reid nazvao je jutrošnje glasovanje velikom pobjedom, rekavši da ono "potvrđuje kako je mogućnost da se živi zdravi život pravo, a ne privilegija".

Prije glasovanja je vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnel izjavio kako će on i njegovi kolege nastaviti raditi na tome da ovaj zakonski prijedlog ne postane zakon, rekavši da "bitka još nije gotova". Dvostranački kongresni Ured za proračun priopćio je da će mjera koštati 871 milijardu dolara.Tijekom ranog jutarnjeg zasjedanja Senata na kojem je usvojena reforma zdravstvene zaštite predsjedao je – kako je i predviđeno američkim Ustavom – dopredsjednik Joseph Biden.

XS
SM
MD
LG