Linkovi

2009. je za jazz bila godina slavlja


2009. je za jazz bila godina slavlja. Medju ostalim razlozima za slavlje bila je prva jazz radionica u Bijeloj kuci, kojoj je domaćin bila američka prva dama, Michelle Obama. O tom kao i drugim događanjima u svijetu jazza tijekom 2009. prilog je pripremio Doug Levine.

Radionice jazza u Bijeloj kući sigurno će se sjećati oko 150 američkih srednjoškolaca koji su u sklopu programa Jazz studio u lipnju posjetili rezidenciju predsjednika Sjedinjenih Država. Sviralo je čak pet članova obitelji Marsalis te saksofonist Paquito D'Rivera. Michelle Obama je jazz opisala kao 'jedan od najboljih primjera istinske demokracije u glazbi'.

A kad je riječ o mladim nadama jazza, američko je Državno tajništvo izabralo 10 najbolji učeničkih jazz sastava za svjetsku turneju. U sklopu programa Američka glazba u inozemstvu, ti ce sastavi posjetiti zemlje koje američki jazz glazbenici obično zaobilaze - u Africi, Aziji, Europi, Južnoj Americi i Srednjem istoku. U sklopu turneje, osim koncerata, održavat ce se radionice a bit će i muziciranja s lokalnim glazbenicima.

Dok se jazz siri svijetom, ovdje u Americi jazz se sve cesce čuje na satelitskom radiju. Satelitski radio Sirius/XM posvetio je cijeli jedan kanala trubaču Milesu Davisu. Prvih pet dana emitiranja, izvođena je isključivo, i bez prestanaka, njegova glazba.

Bila je ovo skladba „Love For Sale“ Cole Portera, snimljena za diskografsku kuću Bleu Note koja je u 2009-toj je proslavila 60-ti rođendan. Za nju su snimala neka od najvećih imena jazza - klavirist James P. Johnson, Art Blakey, Thelionious Monk, Herbie Hancock, John Scofield, Wynton Marsalis a i Norah Jones. S albuma Come Away With Me, Norah Jones i skladba Dont Know Why.

Netko je jednom rekao da bez Lesa Paula rock and roll kakav danas znamo ne bi postojao. Ove je godine taj virtuoz električne gitare preminuo u 94-toj godini života. Les Paul bio je poznat po svojim inovacijama u tehnici snimanja, po dizajnu električne gitare, a i i po nizu hitova koje je imao zajedno s svojom suprugom i pjevačicom Mary Ford.

U 2009-toj takodjer su nas napustili jaz skladatelj George Russell, saksofonisti Hank Crawford, David Fathead Newman i Johny Almond, blues pjevačica Koko Taylor, bubnjar Eddie Locke, pjevači Al Martino, Kenny Rankin i Blossom Dearie, te 101-godišnji gitarist Lawrence Lucie, koji je snimao sa svima -od Jelly Roll Mortona i Colemana Hawkinsa, do Billie Holiday i Louisa Armstronga.

Jedno od najbolje prodavanih jazz izdanja u 2009-toj bio je peterostruki album glazbe Johna Coltranea, te novi albumi Boneya Jamesa, Chrisa Bottija, Diane Krall, Harry Connick Juniora i Michaela Bublea. Buble je takodjer nastupio zajedno s velikanima jazza na blagdanskom albumu pod naslovom „Letters to Santa“, na kojem je izveo skladbu „Let it snow, let it snow“.

XS
SM
MD
LG