Linkovi

Američki marinci prikupljaju igračke za siromašnu djecu


Sramežljivi trogodišnjak Joshua oduševljen je biciklom koji je dobio u jednom skladištu u Staffordu, u Virginiji, gdje se donose donirane igračke za program Toys for Tots. Bicikli su kupljeni od novčanih donacija građana – a sve u organizaciji američkih marinaca. Joshuina majka, Linda Stewart, zahvalna je marincima jer kaže da ove godine nema mnogo novca za poklone.

"To mi puno znači. Vremena su teška i jedva se uspiju platiti računi. Dakle, dobiti poklone koje oni zaista i žele, to je stvarno blagodat."

Program Toys for Tots osigurava poklone milijunima djece iz obitelji s niskim primanjima. Marinci, kao i dobrovoljci, poput Melisse Foss, sortiraju igračke.

"I sama imam dvoje djece i znam što bi to značilo mojoj djeci da im netko kupi božićne darove, kada ja ne bih mogla. Mislim da je to jako važno."

Još jedna majka koja shvaća važnost božićnih poklona je Michelle Obama, Prva dama Sjedinjenih Država. Nedavno je svratila do skladišta u Virginiji – donijela je poklone i pomogla u njihovom sortiranju.

"Dokle god ću biti u Bijeloj kući, mi ćemo pomagati u ovoj akciji."

Od listopada do prosinca, u poslovnim zgradama, uredima i shopping mallovima, postavljene su kutije u kojima se odlažu nove igračke. Marinci skupljaju te kutije, a igračke dijele razne dobrotvorne organizacije. Recimo, Christine i Moses Boulden dijele ih siromašnoj djeci u njihovoj crkvi. Čine to već nekoliko godina. Narednik Christopher Gordon koordinator je programa Toys for Tots u Virginiji.

"Nebitno je koje ste vjere, koje boje kože, odakle ste. Ako vam treba pomoć pri kupnji poklona, tu je program Toys for Tots. Želimo osigurati da svako dijete za Božić dobije neki dar."

Zbog ekonomske krize, ove je godine skladište u Staffordu u Virginiji dobilo 40 posto manje donacija nego lani. No, marinac John Racher, i sam oženjen i otac troje djece, kaže da se još uvijek može pomoći.

"Vjerujemo da je to jako važno i, ako treba, uštedjet će se negdje drugdje. Glavno je da djeca dobiju poklone."

Narednik Christopher Gordon kaže da će marinci ove godine i u Afganistanu podijeliti oko 15 tisuća igračaka. Premda su tamošnji stanovnici muslimani, ovaj se marinac nada da će tako i oni osjetiti duh Božića.

XS
SM
MD
LG