Linkovi

Rohatinski: HNB je bio pod pritiskom Sanadera i Stoibera


Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski Jutarnjem je listu dao intervju vrlo neugodan po dvojicu bivših premijera: hrvatskog Ivu Sanadra i bivšeg premijera njemačke pokrajine Bavarske Edmunda Stoibera. Rohatinski je potvrdio da je u kolovozu 2007. godine kad je njemačka Bayerishe Landensbank odlučila kupiti Hypo banku u Hrvatskoj bio izložen snažnim političkim pritiscima Ive Sanadera i ministra finacija Ivana Šukera, te bavarskog premijera Edmunda Stoibera da odobri tu kupnju.

Cilj političkih pritisaka bio je da se bavarskoj banci olako dopusti povratak u Hrvatsku, iako se ta banka 2002. nekorektno povukla iz suvlasništva u Riječkoj banci kad je Riječka banka zapala u teškoće. Stoiber je prema riječima Rohatinskog na Hrvatsku narodnu banku pokušavao utjecati preko najviših političkih razina u Hrvatskoj: uputio je pismo predsjedniku Mesiću, a u kolovozu 2007. i doputovao u Hrvatsku kako bi se sastao s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom. Stoiber je nakon toga sastanka javno kazao da je razoračan što je Hrvatska narodna banka odbacila želju Bayerishe Landensbank da preuzme Hypo banku u Hrvatskoj, te dodao da to može nepotrebno pogoršati dobre odnose Bavarske i Hrvatske.

Bivši premijer Ivo Sanader nije javno zgaovarao prelazak Hypo banke Hrvatska u ruke Bayerishe Landensbanke, ali je po tvrdnji Rohatinskog neformalno snažno pritiskao HNB da Bavarcima dopusti povratak u Hrvatsku. Rohatinski tvrdi da HNB 2007 nije dobio ni potporu predsjednika Mesića iako je šef države bio detaljno upoznat sa situacijom. Pritisci bivšeg premijera Bavarske Stoibera na Hrvatsku narodnu banku bili toliko snažni da je Rohatinski, prema tvrdnjama izrečenim Jutarnjem listu, čak razmišljao o tome da ga prijavi Europskoj komisiji.

Ministar finacija Ivan Šuker je po svjedočenju guvernera Rohatinskog 2007. čak došao na sjednicu Savjeta Hrvatske narodne banke. Iako ministar nema pravo glasa u Savjetu HNB-a, na sjednici je Šuker uzeo riječ te počeo govoriti kako je važno da Hrvatska popusti Bavarcima. Savjet HNB-a je ipak odolio političkim pritiscima i u ljeto 2007. donio odluku kojom se odbacuje pokušaj Bayerishe Landensbank da preuzme Hypo banku Hrvatska.

Nakon otoga, tvrdi Rohatinski, stav uprave bavarske banke počeo se omekšavati i uprava te banke je pristala na uvjete koje joj je postavila HNB. Jedan od uvjeta je bio da se bavarska banka javno ispriča štedišama bivše Riječke banke što ih je napustila u nevolji, te da Hypo banku dokapitalizira s dvostruko više novca od zakonskog minimuma. Svoju stranu priče Rohatinski je odlučio ispričati tek nakon što je njemački tjednik Der Spiegel objavio da su 2007. Stobier i Sanader Hrvatsku narodonu banku izložili politčkom pritisku.

Bivši bavarski premijer Stoiber danas uporno opovrgava da je preko visokih političkih razina u Hrvatskoj pritiskao Hrvatsku narodnu banku tvrdeći da je dogovr s HNB-om bio postignut prije njegova posjeta Sanaderu u kolovozu 2007. godine. Ivo Sanader također opovrgava da je ikada pokušao utjecati na Hrvatsku narodnu banku da odobri njemačkoj banci povratak u Hrvatsku.

Članak u njemačkom Der Spiegelu i intervjuu guvernera Rohatinskog potvrđuju da je Ivo Sander imao poseban odnos s Hypo bankom i njezinim poslovanjem Danas je ta banka u Hrvatskoj uspješna i stabilna za razliku od matice u Austriji koju je austrijska vlada u zadnji čas spasila od bankrota.

XS
SM
MD
LG