Linkovi

Znanstvenici izradili genetski kod raka pluća i kože


Novo otkriće iz svijeta znanosti ocjenjuje se prijelomnim. Naime, britanski znanstvenici izradili su mapu čitavog genetskog koda dvije vrste raka – raka pluća i melanoma, raka kože.

Svi tumori izazvani su promjenama DNK stanica. DNK nosi genetske informacije stanica, a te se informacije mijenjaju kada stanice postupno mutiraju od normalnih u abnormalne, a kasnije, tijekom vremena, u maligne. Znanstvenici kažu da bi otkriće genetskog koda različitih vrsta raka moglo spasiti milijune života. Testiranja krvi mogu dovesti do ranog otkrivanja raka, a tretmani mogu biti znano uspješniji.

Liječnica Jeanny Aragon Ching, onokolog je Sveučilišne bolnice George Washington. Ona kaže da je novo otkriće korak naprijed ka razdoblju personalizirane medicine. "Sada se ide u tom smjeru, da za različite vrste raka imamo različite lijekove koji ciljaju na drugačije mutacije".

Što više informacija liječnici imaju o tome kako se stanice raka razvijaju mogu preciznije prepisati tretman. Britanski znanstvenici otkrili su 30 tisuća mutacija u melanomu, vrst raka koja uzrokuje oko 75 posto svih smrtnih slučajeva raka kože. Oni su također pronašli 23 tisuće mutacija u maloj stanici raka pluća. No sve ove mutacije ne uzrokuju rak. " Uloga liječnika i znanstvenika je da otkriju koje od ovih mutacija vode ka nastanku raka".

Znanstvenici će u konačnici biti u mogućnosti djelovati na stanice koje su započele mutaciju i spriječiti formiranje raka. No na taj dan još će se morati pričekati."Kao onkologu moj cilj je da jednog dana vidim da rak pretvorimo u kroničnu bolest, dakle u nešto što se može liječiti".

Upravo kao što se visoki krvni tlak može kontrolirati lijekovima rak bi mogao postati bolest koja ne bi izazivala patnje s kojima se dovodi u vezu. Znanstvenici širom svijeta trenutno rade na katalogiziranju svih gena koji su mutirali u više vrsta raka, a u sklopu Međunarodnog konzorcija za genom raka. U Sjedinjenim Državama stručnjaci proučavaju rak mozga, jajnika i gušterače.

XS
SM
MD
LG