Linkovi

Republikanci dosta očekuju od kongresnih izbora sljedeće godine


Predsjednik Obama je u društvu demokratskih senatora u Bijeloj kući rekao da je oprezni optimist po pitanju usvajanja paketa zakona o reformi sustava zdravstvene skrbi u Kongresu. Predsjednik vjeruje da se radi o reformi koja će se odraziti na živote gotovo svih Amerikanaca.

"Oni čekaju na nas da djelujemo. Oni računaju na naše čelništvo i ne namjeravamo ih iznevjeriti kao ni ljudi koji stoje ovdje uz mene."

Ankete pokazuju da je posljednjih mjeseci podrška javnosti za predsjednikov prijedlog reforme zdravstvenog sustava jenjala. Čelnik republikanaca u Senatu, Mitch McConnel i dalje se nada da demokratska inicijativa može biti zaustavljena.

"Vjerujem da oni imaju jako velike probleme u uvjeravanju 60 senatora da u potpunosti ignoriraju želje Amerikanaca sa slabim, tankim argumentom o stvaranju povijesti kad svi znamo da mnoge stvari koje su se dogodile u povijesti nisu bile dobre. "

Demokrati trebaju podršku 60 od 100 senatora da bi usvojili zakon i izbjegli taktiku proceduralnog odugovlačenja. Reforma zdravstvenog sektora glavni je prioritet predsjednika Obame i nešto što će vjerojatno igrati ulogu na kongresnim izborima za godinu dana. Anketar sa Sveučilišta Quinnipiac, Peter Brown, kaže da će predsjednik Obama imati važnu ulogu u kongresnim izborima.

"Oni koji vjeruju da kongresni izbori 2010. godine neće imati nacionalnu komponentu i neće biti o Baracku Obami varaju se. Ti izbori upravo će biti izjašnjavanje o predsjedniku Obami. Oni neće biti na glasačkim listićima, ali hoće njegova stranka i njegove pristaše. "

Čak i ako ne uspiju u blokadi demokratskog prijedloga republikanci su optimistični po pitanju izbornih rezultata. Naime, stranka čiji se predsjednik nalazi u Bijeloj kući tradicionalno gubi na prvim kongresnim izborima sredinom predsjednikovog mandata. Republikanci su već popravili svoj imidž kod neovisnih birača pobjedama na guvernerskim izborima u New Jerseyu i Virginiji u studenome.

Republikanci se također nadaju da će iskoristiti protivljenje birača predsjednikovom planu o reformi zdravstvenog sustava te ljutnju zbog sve većeg proračunskog deficita. Demokrati bi, pak, mogli imati problem oko okupljanja iste koalicije koja je izabrala senatora Obamu za predsjednika te motiviranja pristaša demokrata da izađu na izbore.

Stručnjaci tvrde da je poboljšanje ekonomije i ponovno zapošljavanje nezaposlenih najviše što predsjednik Obama može učiniti kako bi popravio izglede demokrata na izborima.

XS
SM
MD
LG