Linkovi

SAD: Stvarna prijetnja od domaćeg terorizma


U Pakistanu je nedavno uhvaćeno pet Amerikanaca koji su, tvrde tamošnje obavještajne službe, namjeravali pridružiti se anti-američkom džihadu u Afganistanu. Uz to, u Chicagu se upravo sudi dvojici navodnih pripadnika pakistanske terorističke organizacije Lashkar-e-Taiba, koji su – tvrde tužitelji – sudjelovali u planiranju terorističkih napada u Mumbaiju u Indiji, prošle godine. U sudskom je pritvoru i Najibulah Zazi, donedavni prodavač hot-doga iz New Yorka, a navodni operativac al-Qaide koji je planirao postavljanje bombi na Manhattanu. A tu je i dobro znani slučaj bojnika američke vojske Nidala Hasana, po profesiji psihijatra, koji je nedavno otvorio vatru na svoje kolege u bazi Fort Hood, ubivši pri tome 13 osoba a ranivši više od 40. Svi ovi događaji vrlo brinu američke kongresmene.

"Prijetnja je vrlo stvarna. Zemlja je još uvijek u opasnosti. To je očito, ako analizirate bilo koji od ovih slučajeva."

Rekao je nedavno član Zastupničkog doma Brian McCall, na nedavnom kongresnom svjedočenju o 'domaćem' terorizmu. Tema svjedočenja bila je kako mu se suprotstaviti, a da se pri tome ne krše građanske slobode. Jedno od glavnih pitanja bilo je – je li Amerika postala odveć pasivna kada je u pitanju mogućnost da se terorizmom bave i njezini građani. Evo kako je na njega odgovorila stručnjakinja za terorizam Miriam Mandelson..

"Mislim da smo postali vrlo pasivni. Koncentrirali smo se isključivo na mogućnost velikih i spektakularnih terorističkih napada. A ne razmišljamo o tome da teroristi možda planiraju razmjerno manje napade, ali koji bi mogli imati ogroman efekt."

Matthew Levitt iz washingtonskog Isntituta za srednje-istočnu politiku smatra međutim da se Amerika nije 'uspavala'.

"Nismo pasivni niti kada je riječ o borbi protiv terorizma, a niti kada se radi o suprotstavljanju terorističkoj promidžbi na Internetu. Ali, jasno, uvijek se može i više i bolje."

James Zogby iz washingtonskog Instituta za američko-arapske odnose kaže da je riječ o delikatnoj problematici. Velik broj američkih muslimana, dodaje, među njima i Amerikanaca arapskog podrijetla,protivi se ideji o navodnom sukobu civilizacija, koju propagiraju islamističke skupine na Internetu.

"Američki muslimani djeluju unutar političkog sustava. Bore se protiv diskriminacije, zločina inspiriranih mržnjom, a svoja mišljenja o politici izražavaju kao američki građani, a ne kao stranci."

No, neki mlađi Amerikanci islamske vjere očito su se – uslijed alijenacije od svojih zajednica – politički radikalizirali. No, kaže Zogby, to nije nikakva novost.

"U posljednja četiri desetljeća, imali smo prilike vidjeti da neke Amerikance privlače rasističke organizacije ili razne ekstremno-desničarske milicije. Članove su regrutirale i organizacije Crnih pantera, Židovska obrambena liga, Irska revolucionarna armija kao i Tamilski tigrovi."

Stručnjaci se slažu da je najvažnije djelovati u lokalnim zajednicama i vjerskim udrugama gdje žive mladi ljudi koje – najviše posredstvom Interneta – privlači radikalni islam.

XS
SM
MD
LG