Linkovi

U glavnom gradu SAD legalizirani istospolni brakovi


U glavnom gradu Sjedinjenih Država legalizirani su istospolni brakovi.

Gradonačenik Washingtona Adrian Fenty potpisao je zakon u jednoj crkvi Unitarijanske vjerske zajednice, jedne od rjeđih koja je i službeno podržala ovu ideju.

No, u gradskom vijeću, za legalizaciju istospolnih brakova glasalo je njegovih 11 članova, dok su se tome usprotivila samo dvojica.

No, još nije izvjesno da će se Washington zaista i pridružiti San Franciscu i desetini drugih gradova u zemlji. Naime, glavni grad Sjedinjenih Država je posebna politička jedinica koja – zbog svog jedinstvenog statusa - nema potpunu samostalnost i sve lokalne zakone pregledava Kongres Sjedinjenih Država te ih odobrava ili poništava.

No, Kongres to mora učiniti u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu. Prognoze su da će se ovaj zakon, bez obzira na kontroverznost, održati.

Katolička biskupija u Washingtonu najavila je da će možda morati ograničiti neke od svojih dobrotvornih projekata u gradu, jer se protivi ovom zakonu.

Inače, istospolni su brakovi dopušteni, osim u nizu velikih gradova, i u pet američkih saveznih država – Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshireu i Vermontu.

XS
SM
MD
LG