Linkovi

Predsjednik Obama kritizirao kinesko odbijanje podrobne verifikacije budućih emisija stakleničkih plinova


Predsjednik Obama obratio se međunarodnom skupu u Kopenhagen imajući na umu da svijet od njega i Sjedinjenih Država očekuje neko riješenje koje može spasiti sporazum o klimatskim promjenama. "Dok nas svijet promatra mislim da naša sposobnost poduzimanja kolektivne akcije dolazi pod sumnju" - rekao je američki predsjednik.

Dodao je da je vrijeme "…da se svijet ujedini zbog zajedničkog cilja…". Priznajući da neke zemlje smatraju da Sjedinjene države ne čine dovoljno gospodin Obama je poručio da svjetski čelnici moraju prihvatiti sporazum, čak i ako nije savršen. Pregovarači, inače, nisu uspjeli, nakon dva tjedna, postići sporazum o smanjenju ispuštanja ugljičnog dioksida, za kojeg znanstvenici misle da uzorkuje globalno zatopljenje.

Mediji javljaju da prijedlog sporazuma, koji još može biti promijenjen, ne spominje veće smanjivanje emisije stakleničkih plinova za industrijalizirane zemlje. Mnogi misle da postizanje sporazuma zavisi od Sjedinjenih Država i Kine. U posljednja 24 sata Kina je odbijala ublažiti protivljenje verificiranju smanjenja emisije štetnih plinova, a Sjedinjene Države su obećale pomoći siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena, obećavajući do 100 milijardi dolara pomoći. Ali, ta je financijska pomoć uvjetovana kineskom akcijom oko verificiranja.

Iako nije imenovao Kinu, predsjednik Obama je kritički progovorio o pekinškom oklijevanju da svoja smanjenja emisija stakleničkih plinova podvrgne međunarodnom nadzoru. "Kako možemo imati međunarodni dogovor ako ne razmjenjujemo informacije i provjeravamo ispunjavamo li naša obećanja" - rekao je Barack Obama koji je svoju zemlju vratio u krug svjetskih pregovora o klimi, pošto njegov prethodnik George W. Bush nije prihvatio Protokol iz Kyota, prvi svjetski obvezujući dokument u borbi protiv klimatskih promjena.

Sjedinjene države su, uz Kinu, najveći svjetski onečišćivači po količini ispuštanja plinova među kojima je glavni krivac ugljični dioksid.

XS
SM
MD
LG