Linkovi

Web stranica tjedna: online klimatski forum 2DegreesC.com


Webstranica Two-degrees-C-točka-com već nazivom iskazuje hitnost svoje misije: znanstvenici kažu da bi porast prosječne temperature u svijetu od dva celzijeva stupnja mogao pokrenuti katastrofalne posljedice po okoliš, poput globalnog rasta razina mora i ekstremnih vremenskih prilika. Ova webstranica ima za cilj potaknuti strateško rješavanje klimatske krize. Na summitu Ujedinjenih naroda o klimi u Kopenhagenu, ovaj sajt također pruža važnu kibernetsku vezu s mladima diljem svijeta.

Mladi sa svih strana svijeta dobili su glas na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu zahvaljujući web-linku preko internetske stranice 2DegreesC.com. Taj online klimatski forum nazvan je Mass Dialogues 2009. Utemeljitelj websajta David Nobel kaže da on stvara veliku količinu prometa na Internetu:

"Po mojoj procjeni, izazvali smo velik interes među pojedincima i skupinama u više od 60 zemalja."

A evo kako to funkcionira u praksi: prvo se ulogirate na 2DegreesC.com i provjerite raspored zbivanja. Potom, pola sata prije početka željene sjednice, mišem kliknete na ikonu Mass Dialogues 2009, na dnu stranice, te pratite upute. Možete gledati sjednicu, sudjelovati u pričaonici, ili, ako i sami imate web-kameru i mikrofon, sudjelovati u raspravi.

"Sve je jako jednostavno. Povremeno predajemo kamere našim online sudionicima iz raznih strana svijeta, gdje njihova kamera i mikrofon na licu mjesta bilježe mišljenja građana, bilo u, recimo, Sjedinjenim Državama ili u Kambodži ili u Južnoj Africi ili negdje drugdje," kaže David Nobel.

On dodaje da se pregovarači i aktivisti uključuju u online zajednicu u stvarnom vremenu:

"Tijekom samih dijaloga onmi tako čuju izravno riječi ljudi koji su aktivno uključeni u stvaranje politike, u politički aktivizam. Oni čuju ljude koji su proveli fantastične projekte za povećanje javnog saznanja o problemu klime. Tako, na koncu, i sami dobiju gomilu ideja za provedbu u vlastitoj zajednici."

Osamdeset-pet posto svjetskog stanovništva staro je do 18 godina. Premda ih relativno vrlo malo može biti u Kopenhagenu, online klimatski forum Mass Dialogues 2009 pokazuje da mladi imaju ogroman interes i veliku ulogu koju će odigrati u borbi protiv klimatskih promjena:

"A, kroz dijaloge, nadamo se da ćemo podijeliti sa svim mladima u svijetu osjećaj da oni pripadaju toj raspravi i da su esencijalni u poduzimanju akcija u vezi s klimatskim promjenama. Tako to postaje prozor u svijet mogućnostyi za mlade ljude da budu stvarno aktivno uključeni u rješavanje tog problema."

David Nobel kaže da, osim što međunarodnim posjetiteljima daje takorekuć mjesto u prvom redu u Kopenhagenu, web stranica 2DegreesC.com također na Internet postavlja snimke rasprava kratko nakon sjednica i drži ih dostupnima za stalno proučavanje i raspravu i nakon što okončaju pregovori u Kopenhagenu.

XS
SM
MD
LG