Linkovi

NYT: Peter Galbraith pripremao plan za smjenu Hamida Karzaia


Nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj i bivši drugi čovjek Ujedinjenih naroda u Afganistanu, Peter Galbraith, predlagao je plan za smjenu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia u koji bi se uključila Bijela kuća, piše današnji New York Times pozivajući se na izjave dvojice viših dužnosnika svjetske organizacije. Kad je čuo za to, nastavlja njujorški dnevnik, Karzai se razbjesnio. Peter Galbraith početkom rujna otputovao je iz Afganistana, a nekoliko tjedana kasnije Ujedinjeni narodi dali su mu otkaz.

Galbraith, koji je dobio poziciju u Afganistanu na inzistiranje aktualnog izaslanika za Pakistan i Afganistan Richarda Holbrookea, potvrdio je da je debatirao, ali nikada aktivno propagirao ideju o smjeni Hamida Karzaia. Gospodin Holbrooke, nastavlja New York Times, tvrdi da nije znao za Galbraithovu ideju te da je ni državna tajnica Hillary Clinton, niti bilo tko drugi u Državnom tajništvu, ni na koji način ne bi razmatrao.

Prvi čovjek misije UN-a u Afganistanu, norveški diplomat Kai Eide, prošlog je tjedna napisao da je Peter Galbraith predložio da otputuje iz Kabula u Sjedinjene Države. Prema Eidu, plan mu je bio prvo se sastati s dopredsjednikom Joeom Bidenom i iznijeti mu ideju o smjeni Karzaia, a ukoliko bi se on složio potom zajedno otići kod predsjednika Obame i predložiti mu da se Karzaia prisili na ostavku. Vlast bi, prema prijedlogu, preuzela nova vlada koju bi vodili ljudi koji uživaju povjerenje u Washingtonu, bivši mininstar finacnija Ashraf Ghani ili bivši ministar unutarnjih poslova Ali Jalali.

U odgovoru New York Timesu Galbraith tvrdi da nikada nije dao bilo kakav potpuni prijedlog ovakve vrste već je, kaže, samo razmatrao napore da se uvjeri gospodina Karzaia da napusti dužnost kako bi bila postavljena nova vlada u slučaju da se ne održi drugi krug predsjedničkih izbora do svibnja 2010. godine.

XS
SM
MD
LG