Linkovi

U Kopenhagenu još nema sporazuma


Ministri za okoliš imaju još samo jedan dan za dogovaranje klimatskog sporazuma kako bi ga mogli pokazati američkom predsjedniku Baracku Obami i čenicima više od stotinu zemalja koji stižu na kraj konferencije u petak. Do kraja konferencije ostala su još dva dana, a ministri su još daleko od dogovora kako ograničiti ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu i kako provjeriti da se svaka zemlja pridržava svojih obveza.

Sjedinjene Države traže da, u sklopu konačnog sporazuma, Kina dopusti neki oblik verifikacijskog meganizma. No Kina odbija takvo traženje te dodaje kako je američka ponuda, o smanjenju emisije stakleničkih plinova za 17 posto, nedovoljna. Američki pregovarači navode da Kongres Sjedinjenih Država najvjerojatnije ne bi pristao na veću ponudu.

U Kopenhagen danas stiže američka državna tajnica Hillary Clinton koja će razgovarati s kineskim i brazilskim dužnosnicima pripremajući teren za dolazak predsjednika Obame u petak. Glasnogovornik Državnog tajništva priopćio je da se predsjednik Obama suglasio s procjenom da bi gospođa Clinton mogla biti korisna u premošćivanju razilaženja u pregovorima.

XS
SM
MD
LG