Linkovi

Zbog vjerske komponente neke božićne jelke ostat će bez ukrasa


Organizatori samita o klimi u Kopenhagenu utvrdili su da je Božić, skoro prema samoj definiciji, vjerski blagdan, a da su jelke koji se ukrašavaju za Božić, a koje Danska uzgaja i izvozi u ogromnim količinama, vjerski simboli. Stoga su odlučili da jelke u blizini mjesta gdje se samit održava moraju ostati neokićene. Danci naravno nisu sami u ovakvom razmišljanju.

Jedan cijeli okrug u saveznoj državi Florida, kao i nekoliko škola u Americi zabranili su kićenje stabala na javnim mjestima. Dužnosnici zaduženi za ukrašavanje božićne jelke izpred zgrade američkog Capitola u Washingtonu dali su jasne naputke dijeci u Arizoni - koja su napravila ukrase za ovu prigodu,- da ukrasi ne smiju imati vjersku komponentu.

Kasnije su ipak popustili, tako da ovogodišnja jelka ispred zgrade Kongresa čak ima jedan ukras na kome se čestita rođendan djetetu za kojeg kršćani vjeruju da je sin Božji. I dok se veličanstvena jelka koja se svake blagdanske sezone postavlja u blizini Bijele kuće još uvijek zove Nacionalna božićna jelka, svi američki predsjednici od Jimmyja Cartera pa na ovamo također ugušćuju prigodne svečanosti povodom židovskog vjerskog blagdana Hanuke, kada se – također u blizini Bijele KUće - pali Nacionalna menora, svijećnjak koji je simbol judaizma.

Na ovogodišnjoj svečanosti povodom paljenja svijetla na Nacionalnoj božićnoj jelki, predsjednik Barack Obama opisao je rođenje Isusa u priči o djetetu koje se rodilo daleko od svog doma, i čiji su roditelji bili vođeni samo njihovom vjerom. No, dodao je da se u toj priči očituje ono što je postalo i više od blagdana koji slavi samo jednu religiju, a to je obilježavanje bratstva među ljudima i velikodušnosti.

Tradicija ukrašavanja božićne jelke najvjerojatnije vuče korijene iz vremena mnogoboštva.No, sa ili bez vjerskih ukrasa, zvijezda na vrh jelki ispred zgrade američkog Kongresa, Bijele kuće, kao i milijuni drugih jelki širom Amerike I svijeta, vrlo jasno predstavlja zvijezd koja je prije više od dvije tisuće godina vodila - prema vjerovanju kršćana diljem svijeta - pastire i tri kralja prema mjestu gdje se rodio Isus Krist.

XS
SM
MD
LG