Linkovi

Uoči blagdana, Rusija se priprema za redoviti val smrtnih slučajeva vezanih uz prekomjernu konzumaciju alkohola


S dolaskom sezone blagdana u Rusiji, zdravstveni stručnjaci se pripremaju za nagli rast smrtnih slučajeva povezanih s alkoholom, posebice tijekom prvog tjedna u siječnju. Izvjestitelj Glasa Amerike iz Moskve Peter Fedinsky javlja da je problem alkoholizma povezan i s djelovanjem moćnog političkog lobija koji se protivi povećanju poreza na žestoka pića, kakav je na snazi u drugim europskim zemljama.

Ruski statistički podaci o broju smrtnih slučajeva uslijed pijanstva su zaprepašćujući. Studija Vladimira Shkolnikova koji radi u njemačkom institutu Max Planck ukazuje da se i do 43 posto smrtnih slučajeva kod radno sposobnih muškaraca može pripisati alkoholu. Alkohol je često uzrok ubojstvima, samoubojstvima te raznim vrstama nesretnih slučajeva. Prema Shkolnikovu, ovisnost o alkoholu uvelike smanjuje šansu prosječnog 20-godišnjaka u Rusiji da doživi 60. godinu. Taj je podatak naveo Artem Gil iz ruske koalicije za kontrolu alkohola.

Gil kaze da ljudski gubitak ima ozbiljne posljedice za zemlju. On kaze da prerana smrt pogadja taj dio ruske populacije, te se radi toga njihova znanja i iskustva neće moći prenijeti na sljedeću generaciju. Te su žrtve dio važne populacije koja bi mogla oblikovati budući potencijal Rusije.

Kiril Danishevski, predsjednik jedne ruske zdravstvene udruge, kaze da je u Rusiji votka četiri i pol puta jeftinija nego u sjevernoj Europi, gdje visoki porezi 'ohrabruju' potrosace da umjesto žestokih pica konzumiraju vino i pivo. No, u Rusiji pivo je dva i pol puta skuplje nego u Sjevernoj Europi. Danishevski procjenjuje da u Rusiji postoji 500 distilerija, a velika količina votke nastaje ilegalno, u kućnoj proizvodnji, i ona se prodaje još jeftinije.

Problem je dodatno pogoršan s alkoholom u proizvodima kao sto su jeftini parfemi, sredstva za ciscenje, koje kupuju – i konzumiraju! - oni koji nemaju novca za alkoholna pića. Danishevski kaze da čak i neki zakonodavci prave vlastitu votku, te dodaje da postoje indicije da veliki dio trzista alkohola kontroliraju prijatelji premijera Vladimira Putina.

Kiril Danishevski dodaje da se lobisti proizvodjaca alkohola često koriste prilično neuobicajenim argumentima kada se zalazu za niski porez na alkohol. Lobisti stavljaju naglasak na slobodu izbora, te se alkohol cesto reklamira kao izražavanje slobodnog izbora.

Medjutim, mnogi Rusi koji kronično piju vjerojatno će uskoro umrijeti – pokazuju statistike. Direktor psihijatrijskog istrazivackog instituta pri ruskom ministarstvu zdravlja Aleksandar Nemtsov navod da broj smrtnih slučajeva vezanih za alkohol statistički doživljava vrhunac u tjednu izmedju Nove godine i pravoslavnog Bozica. Tijekom veljače učestalost teškog opijanja pada – naime, mnogi uzimaju predah od pijančevanja – i onda se opet nastavlja za vrijeme Uskrsa i Dana pobjede, devetog svibnja. Ljeti, broj smrtnih slučajeva ponovno pada.

Nemtsov objašnjava svojevrsnu sociologiju alkoholizma u njegovoj zemljiovim riječima: 'Na nju utječu siromaštvo, nezaposlenost, očaj i općenito tmurni život u gradovima. Kako se ide od juga prema sjeveru te od zapada prema istoku problem postaje sve gori, a najveći je na dalekom istoku' – kaže Nemtsov. On dodaje da ilegalna votka drastično snižava cijenu 'legalne', što borbu za veće poreze na alkohol dodatno otežava.

XS
SM
MD
LG