Linkovi

Elie Wiesel traži od Mađarske da zabrani poricanje holokausta


Dobitnik Nobelove nagrade za mir, pisac i aktivist Ellie Wiesel traži od Mađarske da zabrani poricanje holokausta kako bi popravila svoj imidž, te izražava zabrinutost zbog sve većeg broja ekstremističkih stranaka u toj zemlji ali i u Europi. Gospodin Wiesel je razgovarao s dopisnikom Glasa Amerike Stefanom Bosom u Budimpešti na svečanosti kojom se obilježavalo oživljavanje židovske kulture nakon propasti komunizma 1989. godine.

Skupina mladih pjeva izraelsku himnu pokraj spomenika Cipela na promenadi Dunava u Budimpešti. Taj spomenik pokazuje cipele koje su iza sebe ostavili mađarski Židovi nakon što su bili ubijeni i bačeni u Dunav od strane mađarskog pronacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Oko 600 tisuća mađarskih Židova stradalo je u holokaustu, većina njih u nacističkim logorima smrti i tijekom komunističkog razdoblja nakon rata kad se religija zatomljivala.

Međutim, prošli tjedan, Mađari su se prisjetili obnove židovske kulture nakon pada komunizma 1989. godine i obilježili dvadesetu godišnjicu pokreta ortodoksnih Židova u toj zemlji Chabad-Lubavitch. Broj od 100 tisuća Židova u Mađarskoj najveći je u istočnoj Europi izvan Rusije.

Ipak, dobitnik Nobelove nagrade za mir, pisac i aktivist za ljudska prava Elie Wiesel, koji je preživio holokaust, imao je pomiješane osjećaje o povratku u Mađarsku, odakle su on i članovi njegove obitelji bili deportirani u nacističke logore. Na jednom simpoziju prošli tjedan zatražio je od Mađara da učine poricanje holokausta kaznenim djelom i izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja ekstremističkih organizacija i političkih stranaka. Do toga još nije došlo zbog strahovanja sudova i Parlamenta da bi moglo biti u suprotnosti s novootkrivenom slobodom izražavanja u toj zemlji.

Međutim, gospodin Wiesel je izjavio za Glas Amerike kako je zabrinut zbog postojanja stranaka kao što je Pokret za bolju Mađarsku, poznat po svojoj retorici protiv Roma i antisemitskim izjavama. Rekao je kako žali zbog toga što je ova stranka osvojila oko 15 posto glasova tijekom nedavnih izbora za Europski parlament, a predviđa se da će ostvariti još bolje rezultate na nadolazećim općim izborima u Mađarskoj.

"Što to kaže o mađarskom društvu? Probudi se, Mađarsko, probudi. Znadete li da oni koji tako govore mogu postati opasni. Njihove su riječi riječi mržnje i stoga nasilja. A ja mislim da trebaju biti svjesni toga tko su i da ljudi trebaju toga biti svjesni i ne glasati za njih. Znam da se miješam u unutarnje stvari Mađarske. Ali kao bivši Mađar koji voli čega god se sjeća iz svog djetinjstva prije rata, mogu reći ovo: budite oprezni," kaže gospodin Wiesel.

Elie Wiesel žali što je Pokret za bolju Mađarsku uspostavio savezništvo krajnje desnih stranaka u Budimpešti, uključujući i francusku stranku Nacionalne fronte vatrenog političara Jean-Marie Le Pena: "Da, saveznici su Jean-Marie Le Pena. A Le Pen je čovjek koji poriče da se dogodio holokaust. Kako se samo usude?"

Pokret za bolju Mađarsku brani svoj postupke tvrdeći da radi za nacionalne mađarske interese. Međutim, zabrinutost zbog ekstremizma zasjenila je ključne dijelove svečanosti i susreta kojima je obilježena židovska obnova u Mađarskoj.

Elie Wiesel kaže kako se nada da će Mađarska nešto naučiti iz svoje turbulentne prošlosti. Iako ima 81 godinu, namjerava nastaviti sa svojim radom na polju zaštite ljudskih prava. Njegova Zaklada za humanost izgubila je milijune dolara zbog prevare sad već ozloglašenog i zatvorenog Bernarda Madoffa. Međutim, unatoč tome, Wiesel kaže kako neće nikome dopustiti da uništi njegovo životno djelo.

XS
SM
MD
LG