Linkovi

Predsjednik Obama osobno uključen u pregovore u Kopenhagenu


Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da je predsjednik Obama osobno uključen u pregovore u Kopenhagenu iz svog ureda u Washingtonu te je napravio više telefonskih poziva. Predsjednik Obama i još stotinjak svjetskih čelnika namjeravaju doći u Kopenhagen na kraj konferencije u petak.

Na konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu izaslanici iz Afrike vratili su se u dvoranu nakon što su nakratko istupili iz konferencije prosvjedujući protiv onoga što oni smatraju naporima bogatih zemalja da potkopaju klimatski sporazum iz Kyota. Organizatori konferencije prethodno su dali jamstva afričkim delegacijama da će se njihovi glasovi čuti.

Organizatori također kažu da će se razmotriti produženje takozvanog Protokola iz Kyota koji bi trebao isteći 2012. godine. Taj sporazum traži od bogatih zemalja da smanje emisiju ugljičnog diokisda dok su siromašne i zemlje u razvoju izuzete od te odredbe. Afričke zemlje i druge zemlje u razvoju žele da Protokol iz Kyota ostane na snazi dok drugi sporazum ne počne važiti.

XS
SM
MD
LG