Linkovi

Film tjedna: 'Invictus'


U Južnoj Africi, 1995. godine, novoizabrani predsjednik Nelson Mandela nalazi neočekivanog saveznika koji mu pomaže da ujedini svoju rasno i ekonomski podijeljenu zemlju: nacionalnu ragby ekipu Springboks.

Redatelj Clint Eastwood donosi ovu istinitu priču na velike ekrane kao inspiracijsku dramu, naslovljenu „Invictus“, u kojoj glume Morgan Freeman i Matt Damon.

Morgan Freeman glumi Nelsona Mandelu u ranim danima njegovog predsjedničkog mandata, kada se našao sučeljen s izazovom da vodi i dugo ugnjetavanu crnačku većinu i njihove bivše ugnjetavače, bjelačku Afrikaanersku manjinu.

Oskarovac Freeman kaže da ga je sam Madiba – tradicionalno klanovsko ime po kojemu je Mandela poznat – tražio da ga portretira u filmu.

I tako je Freeman tragao za pogodnim scenarijem i našao ga u adaptaciji knjige Johna Carlina „Playing The Enemy“, izvanrednoj priči o istinitom događaju vezanom uz rugby svjetski kup iz 1995. i južnoafričkog čelnika.

"Najveći izazov mi je bio, naravno, da zvučim poput njega … ostalo je poslije bilo lakše: hodati kao što on hoda, pokupio sam i neke njegove tikove. Nisam imao nikakav skriveni cilj, nikakvu ideologiju u interpretaciji; želio sam samo prikazati ga najbliže što sam mogao stvarnoj osobi. Mislim da se cilj i poruka kriju u samom scenariju; ja sam samo trebao naučiti svoj tekst," kaže Freeman.

Rugby kao sport i ekipa Springboks bili su miljenici Afrikaanera i objekt duboke mržnje većine južnoafričkih crnaca. Nelson Mandela je postao njihov šampion, ali, zauzvrat, on je od njih zatražio da postanu šampioni za sve Južnoafrikance.

Matt Damon glumi kapetana rugby ekipe Francoisa Pienaara koji, uz Madibino ohrabrivanje, vodi Springbokse do pobjede. "Film govori o događaju koji je sam po sebi prekrasan podsjetnik svima – i u Južnoj Africi i svugdje u svijetu – da, ako poslušamo glas vlastitog 'dobrog ja', onda postoje kreativna i dobra rješenja za vrlo teške probleme. To je stvarno jedan inspirirajući film," kaže Damon.

Redatelj Clint Eastwood snimio je film „Invictus“ na lokaciji u Južnoj Africi. Scenarij je napisao Anthony Peckham. Naslov filma dolazi iz istoimene pjesme Williama Ernesta Henleya koju, za inspiraciju, Nelson Mandela dijeli s Francoisom Pienaarom. Pjesma završava stihovima: „Ja sam gospodar svoje sudbine. Ja sam kapetan svoje duše.“

XS
SM
MD
LG