Linkovi

Financijska reforma prebrodila Zastupnički dom Kongresa; na redu je Senat


Američki predsjednik Barack Obama poziva Senat da brzo slijedi Zastupnički dom i odobri najveći zakon o restrukturiranju financijskog sektora zemlje od Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća. Zastupnički dom je jučer izglasao taj zakon koji – prema riječima predsjednika Obame – sadrži neke od 'esencijalnih promjena' neophodnih za bolje kontroliranje financijskog sektora.

Zakonska mjera – ispisana na gotovo 1300 stranica – predviđa stvaranje nove agencije za kontroliranje kreditnih kartica, stambenih kredita i tisuća drugih financijskih proizvoda i usluga, a vladinim regulatorima daje bolje ovlasti za procjenjivanje sustavnih rizika u ovom sektoru.

Na glasovanju u Zastupničkom domu, republikanci su gotovo jednoglasno odbacili novi zakon rekavši da će on zagušiti ekonomski rast i rezultirati većim gubicima radnih mjesta. U svojem subotnjem obraćanju naciji, predsjednik Obama je na to oštro odgovorio nazvavši ih slugama specijalnih interesa kojima se ne bi smjelo dozvoliti da 'ubiju financijsku reformu' i ostave američke građane 'ranjivima pred slijedećim financijskim krahom'.

Novo izvješće o stanju američkog gospodarstva pokazuje da Amerikanci postaju sve optimističniji oko oporavka iz recesije. Ministarstvo trgovine objavilo je da je u studenom maloprodaja porasla za 1,3 posto. A, nova studija Sveučilišta Michigan pokazuje da se raspoloženje potrošača poboljšalo za 6 posto, na ukupno 73,4 posto. Porast oba ova indikatora veći je nego što su stručnjaci očekivali.

XS
SM
MD
LG