Linkovi

Irma Thomas, kraljica soula iz New Orleansa


Irmi Thomas bilo je samo 19 godina i radila je kao konobarica u koktel baru kada je snimila hit skladbu „Don't Mess With My Man,“ s kojom je ušla na Top 30 R&B ljestvicu, i koja joj je donijela ugovor s diskografskom kućom Minit Records iz New Orleansa.

U to vrijeme, Irma je bila samohrana majka koja je radila svakojake poslove kako bi prehranila svoje četvero djece. Svoju dugovječnost Irma pripisuje činjenici da je odgajala obitelj u vrijeme kad se tek probijala u glazbenoj industriji, i dodaje da je htjela da njena djeca odrastaju uz majku, a ne glazbenu divu.

Irma se nastavila uspinjati na pop i R&B ljestvicama tijekom 1960-ih, a njen najveći hit bio je “Wish Someone Would Care,” 1964. godine. Bila je jedan od najuspješnijih glazbenika u Imperial Recordsu, a kada je prodaja njenih albuma počela opadati krajem 60-ih, zajedno s padom posjećenosti klubova u kojima je nastupala, koji je uslijedio nakon uragana Camille, Irma je objavila djelomično povlačenje iz svijeta glazbe.

No, Irma je svoje vrijeme iskoristila vrlo mudro – završila je fakultet, nakon čega je otvorila svoj noćni klub The Lion’s Den, nedaleko njuorlinškog French Quartera. 1986. obnovila je svoju glazbenu karijeru debitantskim albumom s diskografskom kućom Rounder Records, pod naslovom “The New Rules.”

Na albumu “The Soul Queen of New Orleans, 50th Anniversary Celebration,” Irma Thomas spaja staro s novim. Ova kompilacija naglašava njen rad s diskografskom kućom Rounder Records, uključujući i naslovnu skladbu s albuma “The New Rules,” kao i pjesmu s albuma “After The Rain”, koji joj je 2007-e donio nagradu Grammy, te tri nove skladbe.

Irma, koja je nedavno primljena u Blues Hall of Fame kaže da napuštanje glazbene scene za nju trenutno nije moguće. Gledajući unatrag, dodaje ona, 50 godina se čini kao dugo razdoblje, no kada radite nešto što volite, uopće ne mislite na godine.

XS
SM
MD
LG