Linkovi

Povjerljivi dokument o sigurnosti zračnog prometa zabunom objavljen na Internetu


Američka savezna Agencija za sigurnost prometa zabunom je stavila vrlo povjerljivu informaciju o postupku pregleda putnika na Internet.

Povjerljivi dokument je stavljen na Internet u okviru jednog ugovora nakon čega je čitav svijet mogao vidjeti strogo čuvane pojedinosti o mjerama sigurnosti na američkim aerodromima. Najveću štetu je nanijela informacija o veličini žice koja prolazi neopaženo kroz strojeve za detekciju, što je vrijedna informacija za teroriste. Dokument sadrži i popis predmeta koji mogu, ali ne moraju biti stavljeni kroz detektore, uključujući invalidska kolica, cipele za invalide, proteze i ortopedske cipele. Objavljen je i podatak da se ručno pregleda samo 20 posto prtljage.

Clark Kent Ervin, stručnjak za sigurnost avionskog prometa kaže da 'zbog ovog propusta teroristi znaju kako mogu iskoristiti slabosti u našem sustavu zračne sigurnosti."

Postoji zabrinutost da su otkriveni i identifikacijski dokumenti agenata CIA-e, te službe US Marshalls, koja u civilu prati putničke letove, te drugih pripadnika snaga sigurnosti.

Savezna agencija za sigurnost prometa je osnovana nakon terorističkih napada od 11.rujna 2001.godine i od samog je početka jedna od slabijih točaka u sustavu zaštite Sjedinjenih Država.

Američka vlada smatra da teroristička organizacija al-Qaida i dalje planira napade u zračnom prometu te da se zbog ovog sigurnosnog propusta moraju poduzeti hitne izmjene u sustavu kontrole putnika, što će imati za posljedicu još duže redove na aerodromima u ove predblagdanske dane.

XS
SM
MD
LG