Linkovi

Hank Williams: glazbenik čija je kolekcija prerasla i njega i njegovo vrijeme


Prvom demo snimkom koju je mladi Hank Williams snimio, pokušao je privući pozornost ondašnjih diskografskih kuća. Sve su ga odbile, no nekoliko godina kasnije njegov visoki, oštri glas poput noža je zasjekao glazbeni svijet. Kad je Hank pjevao, publika ga je slušala, a i danas dugo nakon njegove smrti njegova popularnost ne jenjava. Hank Williams rođen je 1923. godine na maloj farmi u blizini mjesta Mount Olive u saveznoj državi Alabami. Poput mnogih južnjaka, njegova je obitelj bila siromašna. Njegov je otac bio ozlijeđen u Prvom svjetskom ratu, nije mogao raditi, i za Hankova djetinjstva proveo je mnogo vremena u bolnici.

Hank je kao dječak pjevao u crkvi a kad mu je bilo osam godina, dobio je staru gitaru koju je naučio svirati samouk. Glazba je postala najvažnija stvar u njegovom životu. Kad mu je bilo 14, osnovao je svoj prvi glazbeni sastav poznat pod imenom Hank Williams and the Drifting Cowboys, s kojim je nastupao na plesovima i zabavama, te na lokalnoj maloj radio stanici. Sljedećih desetak godina Hank je bio popularan lokalno, no nepoznat šire, sve dok 1949. godine nije snimio svoj prvi veliki hit, skladbu pod naslovom Lovesick Blues.

Hank Williams je sa skladbom Lovesick blues nastupio u dvorani Grand Ole Opry u Nashvilleu u Tennesseeju, hramu country glazbe. Ona se publici toliko svidjela da ju je morao ponoviti pet puta. Nakon godina teškog rada, Hank Williams postao je zvijezda. Tijekom narednih godina Hank je napisao čitav niz pjesmama koje i danas snimaju mnogi izvođači, ponekad u Hankovom country stilu a ponekad u potpuno novom aranžmanu, no one uvijek zvuče kao pjesme Hank Williamsa. Hank je skladao i tužne i vesele pjesme, no najpoznatiji je po onim tužnima. Imao je poseban talent iskazivanja autentičnih osjećaja kroz glazbu. Jedna od najpoznatijih takvih skladbi je Your Cheating Heart, za koju je jedan glazbeni kritičar rekao da je toliko tužna da zvuči kao da ga je sudac osudio na kaznu goru od smrti.

Skladbu Your Cheating Heart, iz ranih 1950-ih, naknadno je snimilo više od 50 izvođača i sastava u gotovo svakom glazbenom stilu. Na pitanje kako je Hank Williams uspijevao toliko puno od svojih iskustava pretočiti u glazbu, ne postoji jednostavan odgovor. Hank je imao puno problema. Njegova supruga Audrey i on nisu bili u sretnom braku, i mnoge od njegovih pjesama bave se pitanjem zašto njegov brak ne funkcionira. U skladbi Cold Cold Heart, Hank pjeva o svojoj ženi, i mnogi koje muče slični problemi u njoj se mogu pronaći.

Hank Williams je previše pio, oni koji su ga poznavali kažu da nije posjedovao unutrašnju snagu da se nosi sa svojim problemima, te da se često osjećao da nema kontrolu nad svojim životom. Imao je novac i slavu, no oni nisu bili lijek za njegovu usamljenost i bračne i zdravstvene probleme. U skladbi I'm So Lonesome I could Cry, Hank Williams je izrazio svu svoju tugu.

Kad je ovaj glazbenik počinjao svoju karijeru, country glazba nije bila posebice popularna, to je bila glazba siromašnog, ruralnog juga. No, zahvaljujući emocionalnoj snazi Hankove glazbe, stvari su se počele mijenjati, mnoge radio stanice su po prvi puta, kroz Hankove pjesme, počele emitirati country glazbu. Mnoge glazbene zvijezde su se, snimajući njegove pjesme, po prvi put okušavale u tom glazbenom stilu. Hank Williams stvorio je glazbenu kolekciju koja je daleko prerasla njega i njegovo vrijeme. Hankov život i karijera bili su kratki. Umro je, putujući na koncert, na Novu godinu, 1953. Bilo mu je 29 godina.

XS
SM
MD
LG