Linkovi

Bijela kuća oštro osuđuje niz napada u Bagdadu


Iračka policija je priopćila da je najmanje 118 osoba poginulo i najmanje 425 ranjeno u nizu napada automobilima bombama u Bagdadu. Pet napada dogodilo se gotovo istodobno danas u različitim dijelovima Bagdada, a ciljevi su očigledno bile vladine zgrade. Riječ je o najtežim napadima u glavnom gradu Iraka od listopada kada je u dva napada također automobilima bombama ubijeno 155 osoba.

Analitičari smatraju da teroristi današnjim krvavim akcijama šalju poruku iračkoj vladi pred skorašnje lokalne izbore. Ovi napadi prekinuli su relativni dvomjesečni mir u glavnom iračkom gradu. Do prvog je napada došlo u četvrti Dora na jugu grada oko 10 ujutro po lokalnom vremenu, nakon čega su za otprilike pola sata uslijedile još četiri eksplozije.

Tri napada dogodila su se u samom središtu Bagdada unutar nekoliko minuta. U jednom je napadnuto Ministarstvo rada i socijalnih pitanja, u drugom nova lokacija Ministarstva financija, čije staro zdanje je uništeno u sličnom napadu u kolovozu. Jedna bomba eksplodirala je u prometnom trgovačkom dijelu grada Nadha, a jedna pokraj zgrade suda u četvrti Mansour, u zapadnom, dijelu grada. Glasnogovornik bagdadske policije brigadni general Quassim Atta izjavio je da su svih pet napada obavili bombaši samoubojice.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za ove napade. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs oštro je osudio napade, rekavši da su irački čelnici pokrenuli zemlju u pravom smjeru usvajanjem dugo odgađanog izbornog zakona. Dodao je da oni koji se osjećaju ugroženi time sad reagiraju. Sjedinjene Države povukle su svoje borbene jedinice iz iračkih gradova 30. lipnja, a iračke snage su službeno preuzele kontrolu nad sigurnošću u Bagdadu i drugim urbanim centrima.

XS
SM
MD
LG