Linkovi

NYT:  SAD pritišće Pakistan da se bori protiv talibana


New York Times javlja da američka administracija pojačava pritisak na Pakistan kako bi se vlada u Islamabadu borila protiv talibana u toj zemlji. Navodna poruka američke administracije glasi - ukoliko ne budete agresivniji, Sjedinjene Države uporabit će značajno veću silu s pakistanske strane granice kako bi se spriječili talibanski napadi na američke snage u Afganistanu.

Ovakva otvorena poruka – koju su potvrdili i američki i pakistanski izvori – prenesena je tijekom napetog sastanka u Pakistanu prošlog mjeseca. Savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones i načelnik Bijele kuće za protuterorizam, John O'Brennan, sastali s prvim ljudima pakistanskih oružanih snaga i obavještajne službe. New York Times navodi da poruka nije bila ultimatum već da bi trebala poslužiti kao poticaj neodlučnoj pakistanskoj vojci da se obračuna s talibanskim pobunjenicima u Pakistanu.

Washington Post osvrće se u današnjem broju na sve veće bojazni oko američkog duga. Ovaj dnevnik opisuje kako su Sjedinjene Države 1. prosinca posudile 31 milijardu dolara u prilično dosadnoj elektronskoj transakciji novca za obveznice američke vlade. Dug je, piše Washington Post, ključno gorivo za supersilu koja svakog dana troši milijarde dolara više od onoga što dobije od poreza. Sjedinjene Države trenutno duguju investitorima gotovo osam bilijuna dolara. Taj broj mogao bi se udvostručiti u sljedećih deset godina, a projecirani dug savezne vlade smatra se neodrživim.

Ekonomist Leonard Burman sa Sveučilišta Syracuse kaže da Sjedinjenim Državama ove godine na naplatu dolazi bilijun i 600 milijardi dolara duga, što je dvostruko više od prikupljenog individualnog godišnjeg poreza na dohodak. „Naša je jedina strategija daljnje posuđivanje“, kaže on. Očekuje se da će predsjednik Obama danas održati govor na temu američkog duga.

XS
SM
MD
LG