Linkovi

Falun Gong - kult, vjera ili nešto treće


Pristaše Falun Gonga pojavljuju se na svim većim događajima u Sjedinjenim Državama koji imaju veze s Kinom. Tako je bilo pred prošlogodišnju Olimpijadu, koja se održala u Pekingu, ali i na brojnim manifestacijama u prilog neovisnost Tibeta ili ljudskih prava u Kini.

Kažu da im je cilj suprotstaviti se propagandi kineske vlade koja ih – kako tvrde - ocrnjuje. Kada je organizacija Falun Gong bila osnovana, 1992. godine, bila je to jedna u nizu kineskih udruga čiji se članovi bave qigongom (či-gongom), metodom orijentalne meditacije.

Falun Gong tvrdi da je u Kini tada imala 100 milijuna sljedbenika, među kojima su bili čak i neki komunistički čelnici. No, kako je Falun Gong rastao, rastao je i strah vlasti koje su ga smatrale potencijalno revolucionarnim pokretom koji bi mogao biti i politička prijetnja.

Politologinja Maria Hsia Chang, autorica studije o Falun Gongu, kaže da je problem u tome što kineske vlasti strogo kontroliraju građanski sektor. Prema njoj, Falun Gong nikad nije bio politička organizacija.

"Logika kineskih vlasti glasi ovako – 'možda to nije politička organizacija danas, ali ako imaju milijune članova, tko kaže da to neće postati sutra?'"

Činjenica jest da utemeljitelj Falun Gonga, izvjesni Li Honhgzhi tvrdi da ima natprirodne moći, a njegovi ga sljedbenici smatraju prorokom kakve imaju sve glavne svjetske religije.

Kineske vlasti smatraju pak da je utemeljitelj Falun Gonga varalica, što misle i neki na Zapadu.Međutim, stručnjak za Kinu David Ownby sa Sveučilišta Montreal kaže da su – kada je vjera u pitanju – stvari kompliciranije.

'Za mene je netko možda prorok, dok je ta osoba za nekoga drugoga šarlatan' – kaže Ownby. Isto tako, teško je reći što je točno 'kult', a što je pak 'vjera'.

David Ownby za osnivača Falun Gonga Li Hongzhija kaže da 'nije baš najoriginalniji mislilac'.

"Nitko za njega ne misli da je briljantan teolog. Ako njegove misli usporedite s načelima drugih vjera, vidjet ćete da je Falun Gong smjesa raznih vjera, i to vrlo pojednostavljena smjesa. No, bez obzira na to, mislim da nema opravdanja za bilo kakav progon tih ljudi."

David Ownby kaže da nema dokaza da su se sljedbenici Falun Gonga služili nasiljem ili da je ova organizacija postala politizirana, kao reakcija na progone u Kini. Kineske vlasti niječu da bilo koga progone, no Kina je zatvoreno društvo u takve tvrdnje teško je vjerovati – kažu u organizacijama koje prate poštivanje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG