Linkovi

Hrvatska predsjednička kampanja protječe u sjeni korupcijskih afera


Do prvog kruga predsjedničkih izbora zakazanih za 27 ovog mjeseca ostalo je još 18 dana kampanje. Ona, međutim, još uvijek protječe relativno mirno, i u sjeni korupcijskih afera u hrvatskim javnim poduzećima koje svakodnevno izranjaju na površinu i zaokupljaju pažnju javnosti. Neprekinuti lanac afera koji puni medijski prostor od ljetošnjeg odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera s dužnosti, diktira i glavnu temu kampanje za predsjedničke izbore. Svih dvanaest kandidata na predizbornim skupovima u medijskim istupima ističu borbu protiv kriminala i korupcije i vrednovanje rada i znanja kao glavne vrijednosti koju nude.

Zanimljivost ove kampanje je dojam da se predsjednički kandidati dviju najvećih i rivalskih stranaka HDZ-a i SDP-a međusobno uopće ne natječu. I Kandidat HDZ-a Andrija Hebrang i SDP-a Ivo Josipović više su zabavljeni bitkom s rivalima na vlastitoj strani političkog spektra. Josipoviću je tako veći problem njegov donedavni stranački kolega bivši SDP-ovac Milan Bandić koji će mu preuzeti manji dio SDP_ovih birača, dok je Andrija Hebrang zaokupljen obračunima s rivalima na desnom stranačkom spektru, među kojima su najznačajniji donedavni HDZ-ovci Nadan Vidošević i Dragan Primorac.

Prema najnovijim anketama među 12 kandidata šestoro ih uživa značajniju potporu birača: I dalje prednjači SDP-ov kandidat Ivo Josipović, slijede ga Nadan Vidošević i Milan Bandić, potom su HDZ-ovac Andrija Hebrang te bivši ministar znanosti i obrazovanja Dragan primorac, a šesta HNS-ova Vesna Pusić. Dragan Primorac prema anketama bilježi rast, što je vrlo neugodna okolnost za HDZ-ova kandidata Andriju Hebranga jer Primorac i Hebrang računaju na glasove istog biračkog tijela u Hrvatskoj i dijaspori.

Uz to, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor ovih je dana priznala da će izborna kampanja Andrije Hebranga biti skromnija nego što je planirano zbog duga u stranačkoj blagajni. Ispostavilo se naime da Sanader nije ostavio samo praznu državnu već i stranačku blagajnu te da HDZ ima milijun i pol kuna nepodmirenog duga iz ovogodišnjih lokalnih izbora održanih u svibnju.

I dok nekoć financijski najmoćnija stranka u državi priznaje financijske probleme, oni se zasad ne mogu uočiti u kampanji nezavisnih kandidata: Milana Bandića, Nadana Vidoševića i Dragana Primorca.

Hrvatski zakon o financiranju političkih stranaka regulira transparentnost u financiranju stranka, ali ne i u financiranju predizbornih kampanja. Transparency International i GONG u više su navrata upozoravali na tu pravnu prazninu i tražili od Sabora da se taj zakonski propust ispravi, ali je politička elita na upozorenja ostala gluha. Te dvije nevladine udruge apelirale su i na predsjedničke kandidate da objave precizne popise svojih donatora i donirane iznose i dio njih je obećao da će to na kraju kampanje i učiniti.

Same kampanje predsjedničkih kandidata nisu donijele velikih inovacija u političkom natjecanju. Dvojica su kandidata u medijima prozvana za plagiranje ideja iz američkih političkih kampanja. Neovisni kandidat Nadan Vidošević tako je plagirao Televizijski spot guvernera američke države New Mexico Billa Richardsona koji je sudjelovao u utrci za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Otkriveno je i da jedan TV spot Milana Bandića upadljivo podsjeća na tv spot „Jutro u Americi“ kojeg je 1984. bivši američki predsjednik Ronald Raegan koristio u utrci za drugi predsjednički mandat. Oštrija borba među dvanaestero natjecatelja za trećeg hrvatskog predsjednika očekuje se u preostalih 18 dana kampanje.

XS
SM
MD
LG