Linkovi

Neki analitičari dovede u pitanje Obaminu strategiju za Afganistan


Predsjednik Barack Obama prije nekoliko je dana objavio novu američku strategiju za Afganistan.Njezin središnji dio temelji se na slanju još 30 tisuća vojnika u tu zemlju.No, predsjednik je također odredio da će početak povlačenja američkih snaga iz Afganistana početi u ljeto 2011. godine.Predsjednikovi kritičari tvrde da ovakvo određivanje rokapovlačenja u pitanje dovodi američku odlučnost da u Afganistanu i porazi svoje neprijatelje.

Je li nova američka strategija za Afganistan 'strategija izlaska' ili strategija pobjede?Predsjednik Obama je prije nekoliko dana najavio slanje pojačanja, dodatnih 30 tisuća vojnika, ali je i odredio datum – ljeto 2011. – kada počinje američko povlačenje iz te zemlje.

Barack Obama: Dodatne američke i savezničke snage omogućit će brži prijenos ovlasti na afganistansku vojsku i policiju.Od srpnja 2011, moći ćemo se početi povlačiti iz Afganistana.

Međutim, mnogi američki analitičari kažu da je ovaj rok od nekih 18 mjeseci prekratak.Vojni povjesničar Fred Kagan iz washingtonskog Instituta American Enterprise kaže da će ova predsjednikova ideja u Afganistanu i Pakistanu još više učvrstiti prilično rašireno mišljenje da će u jednom trenutku Sjedinjene Države napustiti regiju, kao što je to prije dvadeset godina učinio Sovjetski savez.

Fred Kagan: Objavljivanje datuma kada počinje naše povlačenje, na žalost, daje kredibilitet tvrdnjama koje se često čuju u regiji da Amerika jednostavno nema strpljenja da završi što je počela.

Bijela kuća, međutim, kaže da rokove za početak povlačenja treba shvaćati vrlo fleksibilno te da će prije bilo kakvog povlačenja snaga biti analizirana situacija na terenu.Oni koji predsjedniku Obami pružaju podršku kažu da njegovo spominjanje datuma povlačenja ima za cilj pokrenuti lokalne vlasti, te im pokazati da im američka vojska neće uvijek biti na usluzi.Ovo stajalište objašnjava Anthony Cordesman iz Centra za strateška i međunarodna istraživanja.

Anthony Cordesman: Predsjednik je govorio o tome koje su naše krajnje mogućnosti u toj misiji, spomenuo je mogući trenutak kada će početi povlačenje.Time se vrši pritisak na Afganistan i Pakistan da preuzmu inicijativu, da odgovornost prijeđe na njih.No, o našoj novoj strategiji nije određen raspored povlačenja, nema čvrsto zadanih rokova koji bi bili neovisni o stvarnoj situaciji u Afganistanu.

Drugi pak analitičari upozoravaju da će sadašnja pojačanja imati neki efekt na terenu tek za koju godinu – tek kada se završi obuka afganistanskih snaga koje bi ih trebale zamijeniti.Jedan od njih je Michael O'Hanlon iz Instituta Brookings.

Michael O'Hanlon: Pretpostavimo da će predsjednik Obama osvojiti i drugi predsjednički mandat.On je rekao da u tom slučaju ne bi želio ostaviti problem Afganistana svom nasljedniku.Međutim, i to će biti teško postići.Po mom mišljenju, bit će vrlo teško povući se iz Afganistana u roku od sljedećih sedam godina.

Predsjednik Obama je u svom govoru na vojnoj akademiji West Point – u kojem je predstavio novu strategiju za Afganistan – spomenuo i značaj civilne komponente misije, u kojoj ključnu ulogu imaju lokalni, afganistanski političari.

Barack Obama: Morat ćemo početi evaluirati njihov rad, jer ih više ne možemo financirati bez obzira jesu li uspješni ili ne.

Uspjeh nove strategije ovisi i o suradnji s predsjednikom Afganistana Hamidom Karzaijem, čiji je legitimitet prilično nagrižen zbog toga što je na nedavnim predsjedničkim izborima bilo mnogo neregularnosti.Američki se analitičari slažu da će se Karzai i njegovi pristaše uhvatiti u koštac s korupcijom jedino ako im se zaprijeti gubitkom američke pomoći.Evo što o tome kaže Fred Kagan iz Instituta American Enterprise.

Fred Kagan: Međunarodna zajednica osigurava gotovo cijeli državni proračun te zemlje.Na toj činjenici temelji se njezin utjecaj u Kabulu.Međutim, do sada, taj utjecaj nismo koristili na najinteligentniji način.

Uz jačanje vojne i civilne komponente misije, nova američka strategija se temelji i na obnovljenom savezništvu s Pakistanom, susjedom Afganistana.O tome je predsjednik Obama rekao:

Barack Obama: Pomoći ćemo Pakistanu da se obračuna s terorističkim grupama koje prijete našoj zemlji.Mi smo dali na znanje Pakistanu da ne možemo tolerirati da teroristi kod njih imaju sigurna utočišta, za koja se zna da postoje i zna se što im je cilj.

Pakistanska vlada za sada nije komentirala novu američku strategiju.Američka pojačanja počet će stizati u Afganistan krajem ovog mjeseca, a svih 30 tisuća novih vojnika bit će tamo raspoređeno sredinom sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG