Linkovi

NATO šalje dodatnih sedam tisuća vojnika u Afganistan


Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Sjedinjene Države pozdravljaju odluku 25 zemalja NATO saveza da pošalju dodatnih sedam tisuća vojnika u Afganistan. To je za dvije tisuće vojnika više od očekivanja čelnika NATO-a, ali i manje od deset tisuća koliko su tražile Sjedinjene Države.

Hrvatska za sada nije donijela odluku o slanju dodatnih snaga i svoje napore namjerava usmjeriti na obuku afganistanske vojske i policije.

"Da bismo promijenili broj vojnika potrebna je odluka vlade i nakon toga dvotrećinska većina u Saboru i sada je prerano o tome govoriti” – kazao je šef hrvatske diplomacije Gordan Jandroković koji je danas sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na kojem je glavna tema misija u Afganistanu. Hrvatska u Afganistanu ima raspoređenih oko 300 vojnika.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je ovog tjedna da će poslati dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan. NATO i partnerske zemlje u Afganistanu trenutačno, u okviru misije ISAF, imaju 83 i pol tisuće vojnika, od kojih je 44 tisuće i 600 američkih vojnika. Afganistanska vojska ima oko 94 tisuće vojnika i 93 tisuće policajaca. Procjenjuje se da talibanskih pobunjenika u Afganistanu ima oko 25 tisuća.

Američka vojska objavila je da više od tisuću vojnika, pretežito američkih, sudjeluje u novoj ofenzivi protiv glavnih talibanskih uporišta na jugu Afganistana. U operaciji koja se vodi u pokrajini Helmand sudjeluju i afganistanske snage sigurnosti. Ofenzivom pod nazivom “Kobrin gnjev” želi se očistiti uporišta poubnjenika u dolini Now Zad, te locirati razne vrste mina i drugih eksploziva.

XS
SM
MD
LG