Linkovi

Bremmertz: "Hrvatska konačno nešto čini, ali još nemamo dokumente"


Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Serge Bremmertz, zajedno s predsjednikom Tribunala Patrickom Robinsonom, danas je podnio izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu suda i tužilaštva u kojem se nalazi i dio posvećen suradnji s Hrvatskom:

Što se tiče Hrvatske središnji problem ostaju dokumenti vezani u akciju Oluja iz 1995.godine, kazao je glavni tužitelj Haškog suda Serge Bremmertz pozdravivši nove napore koje ulaže hrvatska vlada na pronalaženju nestalih topničkih dnevnika iz operacije Oluja 1995. "Glavno pitanje koje izaziva zabrinutost ostaje još uvijek neriješen zahtjev da se lociraju i dostave ključni vojni dokumenti vezani za operaciju Oluja iz 1995", rekao je Serge Bremmertz na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Pozdravio je osobnu inicijativu premijerke Jadranke Kosor na temelju koje je u listopadu ove godine osnovana međuresorska radna skupina s ciljem da locira te dokumente, posebno zato jer, kako je naglasio, "praktično nije bilo aktivnosti na administrativnoj istrazi" od njegovog posljednjeg izvješća Vijeću sigurnosti u lipnju ove godine.

Za izvješće vladine međuresorske radne skupine, koje je primio ovoga tjedna, gospodin Bremmertz je ocijenio kako je "od pomoći u administrativnoj istrazi i identificiranju daljnih istražnih koraka koje trebe poduzeti". Glavni haški tužitelj je naglasio da se svi raspoloživi istražni koraci moraju hitno poduzeti kako bi se dovršila sveobuhvatna i vjerodostojna istraga o nestalim dokumentima.

Sudjelujući u raspravi o izvještaju Haškog tribunala, zamjenik britanskog šefa misije pri Ujedinjenim narodimaPhilip Parham je rekao: “…Što se tiče Hrvatske, suglasni smo da je osnivanje Radne grupe pozitivni korak i to podržavamo. Moja je vlada, međutim, razočarana što hrvatska Vlada nije na dostatan način pokazala tužiteljstvu da je poduzela sve korake u istrazi, te da ključne dokumente u vezi s postupkom u slučaju Gotovina još uvijek treba locirati. Podržavamo poziv glavnog tužitelja Hrvatskoj da poduzme sve daljnje korake u nalaženju dokumenata.“

Predstavnica Sjedinjenih Država, veleposlanica Rosemary DiCarlo je pozdravila hrvatski odgovor na poziv za pronalaženjem nužnih dokumenata, te izrazila uvjerenje da će istraga koja je u tijeku imati rezultate. Američka je predstavnica potaknula Hrvatsku da istraži dodatne tehnike pronalaženja potrebnih dokumenata.

XS
SM
MD
LG