Linkovi

Nova strategija za Afganistan - najbolja zaštita od terorizma


Američki ministar obrane Robert Gates jučer je pred kongresnim Odborom za oružane snage govorio o novoj strategiji za Afganistan, koju je predložio predsjednik Obama. Strategija predviđa slanje pojačanja od oko 30 tisuća vojnika. Ministar Gates je rekao da će u slučaju neuspjeha misije 'talibani ponovno osvojiti vlast'. Prvi cilj Sjedinjenih Država u Afganistanu je spriječiti da al-Qaida u toj zemlji ponovno ne uspostavi svoja uporišta, iz kojih je bio planiran teroristički napad u jesen 2001. – rekao je Gates.

Uz ministra Gatesa na Capitol Hillu bila je i državna tajnica Hillary Clinton koja je rekla da je nova strategija za Afganistan najbolji način da se Amerika i njezini saveznici zaštite od budućih terorističkih napada. Zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, admiral Michael Mullen, izjavio je da će slanjem ovih pojačanja biti ispunjene sve potrebe sadašnje američke misije, u borbi s talibanima. No, Mullen je dodao da je u Afganistanu najveći problem nesolidna odnosno korumpirana lokalna uprava, a ne vojni strana misije.

Republikanac John McCain odao je priznanje predsjedniku Obami za odluku da u Afganistan pošalje pojačanja, no ne sviđa mu se što je predsjednik spomenuo i rok – ljeto 2011. – kada bi trebalo započeti povlačenje američkih snaga iz te zemlje. To će samo ohrabriti talibane i al-Qaidu – rekao je McCain koji je prošle godine bio Obamin protivnik na izborima. Demokratski senator Carl Levin – predsjedatelj senatskog Odbora za oružane snage - smatra pak da je određivanje ovog roka dobra ideja jer – kako je rekao - time se afganistanskim vlastima daje na znanje da je pred njima još dosta posla.

Vlada Afganistana pozdravila je najavu američkih pojačanja. Tako će se zaštititi narod i poboljšati sigurnosna situacija u zemlji – priopćio je službeni Kabul. No, u javnosti te zemlje ima različitih mišljenja o dolasku još većeg broja Amerikanaca. Neki misle daće još veća strana nazočnost u zemlji pogoršati situaciju. Drugi pak smatraju da bi strane zemlje, umjesto vojnika, Afganistanu trebale slati više novca.

Talibani za novu američku strategiji kažu da je ona 'primjer kolonijalizma', no dodaju da će s dolaskom pojačanja imati više prilike za napad. Također, talibani misle da će dublji američki angažman u Afganistanu produbiti ekonomsku krizu u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG