Linkovi

Najstarija hrvatska crkva u SAD postaje 'reklamni prostor'


List Pittsburgh Tribune-Review piše o prodaji crkve Svetog Nikole u Pittsburghu u Pennsylvaniji koja se smatra najstarijom hrvatskom crkvom u Americi. Zdanje staro 108 godina prazno je od 2004. i prodano je marketinškoj firmi Lamar Advertising koja se bavi jumbo-plakatiranjem na otvorenim prostorima, najviše uz auto-ceste, piše list iz Pittsburgha.

Većina hrvatskih vjernika odnosno njihovih potomaka odselila se iz ovog dijela Pittsburgha u predgrađa, no etničke udruge iz ovog grada željele su u praznoj crkvi otvoriti muzejski prostor koji bi predstavio povijest useljavanja na američki kontinent te kulturno nasljeđe europskih imigrantskih zajednica.

Crkva Svetog Nikole bila je poznata i po mozaiku Maxa Vanke koji prikazuje povijest hrvatske zajednice u Americi. Na prozorima crkve su vitraži s hrvatskim i američkim nacionalnim simbolima – piše list Pittsburgh Tribune-Review.

Svećenik Daniel Whalen iz župe u kojoj se nalazi crkva Svetog Nikole izjavio je listu Philadelphia Inquirer da će ugovor s tvrtkom Lamar Advertising biti zaključen u roku od mjesec dana. Whalen dodaje da je prednost posla s ovom firmom ta što njegova župa dobiva gotovinu, koja joj je važna zbog toga što je u posljednjih deset godina na održavanje i osiguranje zdanja potrošila pola milijuna dolara. Inače, zgrada je potpuno prazna, a većina je predmeta već prije više godina preseljena u jednu crkvu u predgrađu Pittsburgha, gdje danas dobrim dijelom žive pripadnici hrvatske zajednice u ovom gradu.

Publikacija Trading Markets piše da se ne zna kako će novi vlasnici iskoristiti zgradu i zemljište na kojem se nalazi. Crkva je kategorizirana kao povijesni spomenik te će firma Lamar Advertising trebati dozvolu gradskih vlasti ako je želi srušiti ili u njoj otvoriti casino ili noćni klub – piše ovaj list.

XS
SM
MD
LG