Linkovi

Khalid Sheikh Mohammed na Nultoj točki - treba li teroriste izvoditi pred civilni sud?


Odluka američke vlade da petorici osumnjičenika za teroristički napad na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine sudi na civilnom sudu izazvala je žestoko protivljenje republikanaca u Kongresu te brojna pitanja pravnih stručnjaka.

Ministar pravosuđa Eric Holder rekao je da je to bila njegova najteža odluka do sada – da se navodnom glavnom organizatoru terorističkih napada na Sjedinjene Države, Khalidu Sheikhu Muhamedu i četvorici njegovih suradnika sudi u saveznom sudu umjesto pred vojnim tribunalom.

"Ništa ne može vratiti naše najbliže, no te žrtve zaslužuju da se ljudima koji su, kako tvrdi optužnica, planirali napade sudi pred civilnim otvorenim sudom, što se dugo odgađalo" - izjavio je ministar Holder na nedavnom svjedočenju u Kongresu SAD.

Jedan od ranih kritičara ove odluke bio je njegov prethodnik, Michael Mukasey, koji je inače bivši savezni sudac te je vodio jedno važno suđenje teroristima. "Smatram da ovakva odluka nije mudra jer ignorira činjenicu da smo u ratu s tim ljudima. Njih motivira ideologija utemeljena na religiji, koja poziva na ubijanje Amerikanaca" - rekao je Mukasey.

Kritičari ove vladine odluke među kojima je i bivši dopredsjednik Dick Cheney tvrde da je ona 'posljednja u nizu koraka zbog kojih treba dovesti u pitanje predanost administracije predsjednika Obame borbi protiv terorizma'.

Ministar Holder nedavno je branio vladinu odluku u Senatu. Njegova objašnjenja međutim nisu zadovoljila republikance koji ukazuju da nedavne ankete pokazuju da većina Amerikanaca želi da se optuženima sudi pred vojnim tribunalima gdje pravila suđenja idu više na ruku tužiteljima.

No mnogi demokrati brane ministra Holdera. Oni tvrde da će suđenja u civilnom, saveznom sudu - gdje optuženik ima vrlo široka prava - pokazati svijetu da Sjedinjene Države vjeruju u pravne institucije civilnog društva kao i u opću vlast zakona. Senator iz Wisconsina, Russ Feingold, ovim je riječima pozdravio odluku ministra Holdera: "Želim vam odati priznanje zbog odluke da se Khalidu Sheikhu Mohammedu i drugima sudi u saveznom sudu. Već je bilo vrijeme da se ovi zločinci izvedu pred lice pravde, a vaša odluka pokazuje svijetu da ova zemlja čvrsto stoji iza svog pravosudnog sustava i Ustava."

Neke analitičare brine činjenica će suđenje biti u New Yorku, što bi moglo dovesti do toga da taj grad ponovno bude meta terorista. Česte su prognoze da će obrana otvoriti pitanje tretmana petorice optuženika za njihova višegodišnjeg boravka u Guantanamu. Khalid Sheikh Mohammed je čak 183 puta bio podvrgnut waterboardingu, simuliranom utapanju - tehnici ispitivanja koju se smatra mučenjem.

Jedan od dužnosnika administracije predsjednika Busha, Charles Stimson, brine da bi suđenje u civilnom sudu Mohammed mogao pretvoriti u svojevrsnu pravnu lakrdiju te ga iskoristiti za al-Qaidinu propagandu.

Nema nikakve sumnje da će ovo suđenje potrajati. Jedan bivši savezni tužitelj uključen u neke prijašnje procese teroristima predviđa da ovo suđenje neće početi za još dvije godine.

XS
SM
MD
LG