Linkovi

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava osudila zabranu gradnje minareta u Švicarskoj


Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay osudila je rezultat nedavnog referenduma u Švicarskoj prema kojem bi se trebala zabraniti gradnja minareta. Navi Pillay rekla je da je ovakav ishod glasanja vrlo brine jer predstavlja diskriminaciju jedne vjerske zajednice.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay rekla je da žali zbog toga što će se u Švicarskoj zabraniti gradnja minareta. Riječ je o vrlo nesretnoj odluci, za samu Švicarsku – rekla je ova visoka dužnosnica svjetske organizacije. Glasnogovornik njezina ureda Rupert Colville rekao je da bi ovom mjerom Švicarska prekršila svoje međunarodne obaveze:

"Visoka povjerenica je izjavila da joj je teško osuđivati demokratski izraženu volju naroda. No, s druge strane, ona neće okolišati u osudi javne histerije upravljene protiv stranaca. Takvo je manipuliranje strahom ljudi bilo očito u političkim kampanjama u nizu zemalja, od kojih je jedna Švicarska. Referendum je bio posljedica takvih manipulacija."

Za zabranu podizanja minareta glasalo je 57 i pol posto švicarskih glasača. Islamske zemlje ovakav ishod kritiziraju. Švicarska se vlada prije referenduma izjasnila protiv zabrane, a za zabranu je rekla da bi bila protuustavna. Neki švicarski političari međutim tvrde da zabrana nije upravljena protiv islamske zajednice u toj zemlji, a neki čak tvrde da bi ona mogla poboljšati integraciju ove vjerske skupine u švicarsko društvo. Rupert Colville kaže međutim da visoka povjerenica UN-a za ljudska prava ovakve izjave smatra neprihvatljivima:

"Mjere koje se temelje na ksenofobiji i netoleranciji vrlo su uznemirujuće, bez obzira gdje se događale. Nekada se takve mjere provode protiv pripadnika određene vjere, kao u švicarskom slučaju. Nekada su meta pripadnici određenih rasnih i etničkih grupa. Takve mjere u negativnom smislu nagrizaju svako društvo, one dijele ljude, i zbog toga su, u svojoj konačnici, vrlo opasne."

Navi Pillay je kao posebno uznemirujuće ocijenila plakate koji su pratili kampanju za zabranu gradnje minareta, koji su – kako tvrdi - bili izravno usmjereni na izbjeglice, useljenike te strance općenito.

Inače, ishod referenduma u Švicarskoj ne odnosi se na postojeća četiri minareta u toj zemlji – koji će i dalje postojati – kao niti na mogućnost tamošnjih muslimana da prakticiraju svoju vjeru. No, vlada Švicarske je svjesna da bi njezin ugled u inozemstvu mogao biti narušen, a da bi zemlja mogla snositi i ekonomske posljedice. Postoji zabrinutost u vezi s mogućim gubitkom bogatih turista iz arapskih zemalja te budućnosti švicarske posredničke uloge u srednjeistočnim mirovnim naporima.

XS
SM
MD
LG