Linkovi

Pred Vijećem sigurnosti, pismeno izvješće o suradnji Hrvatske i Haškog tribunala ponovno spominje nestale topničke dnevnike


Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Serge Brammertz, zajedno s predsjednikom Tribunala Patrickom Robinsonom, podnio je pismeno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu suda i tužilaštva u kojem se nalazi i dio posvećen suradnji Hrvatske:

„Hrvatska je nastavila adekvatno odgovarati na većinu zahtjeva za pomoć koji su u vezi sa suđenjima. Izvjestan broj zahtjeva od strane tribunala još uvijek je u procesu“ – navodi tužitelj Brammertz te zaključuje kako od posljednjeg izvješća podnesenog Vijeću sigurnosti nije došlo do bitnog napretka u lociranju većeg broja ključnih vojnih dokumenata povezanih s operacijom Oluja iz 1995.godine, a koje je Tužiteljstvo haškog Tribunala zatražilo prvi put 2007.godine.

„U lipnju ove godine, na zahtjev hrvatske Vlade, Tužiteljstvo je napravilo nekoliko konkretnih sugestija o nedostacima u istrazi. Više od tri mjeseca Tužiteljstvo nije bilo informirano o bilo kakvim aktivnostima povezanim s istragom hrvatske administracije. Nakon što smo o tome razgovarali u rujnu ove godine s predstavnicima hrvatskog Vijeća za suradnju s haškim sudom, kojem je predsjedavala predsjednica Vlade, oformljena je nova radna među-resorska skupina za vođenje istrage oko nestalih topničkih dnevnika iz Oluje” – stoji u izvješću haškog tužitelja uz konstatciju da je haško Tužiteljstvo pozdravilo ovu inicijativu hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

Komentirajući izvješće radne skupine, koje je Tužiteljstvo primilo 10. studenoga, Serge Brammertz navodi da - "iako su poduzeti napori da se ostvari napredak u istrazi i poboljša istražni pristup, rezultati ostaju ograničeni". On dalje kaže kako izgleda da niti jedan od nestalih topničkih dokumenata nije lociran, te da se slijede samo neke dodatne istražne mjere koje je hrvatska Vlada poduzela. Isto tako dodaje kako se u izvješću radne skupine hrvatske Vlade najavljuje nastavak istrage.

Napominjući kako se radi o ključnim vojnim dokumentima povezanim sa suđenjem hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču koje se bliži kraju, glavni haški tužitelj u svom izvješću Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda još jednom poziva Hrvatsku da pojača nastojanja i dovrši sveobuhvatnu istragu, kako bi locirala te ključne dokumente i dostavila ih Sudu prije završetka suđenja.

Donošenje presude za hrvatske generale predviđeno je za početak svibnja 2010.godine.

XS
SM
MD
LG